Znanstvenici pokazuju kako je mozak osjetljiv na hepatitis C

HCV i mozakZnanstvenici na Birmingham univerzitetu su po prvi puta pokazali kako ljudski mozak može biti inficiran sa hepatitis C virusom (HCV).

Tim virologa je otkrio kako endotelijalne stanice u mozgu posjeduju četiri glavna receptora potrebna da mozak može biti cilj HCV virusa.

Ova otkrića koja su objavljena online u zanimljivim istraživanjima u žurnalu Nature Reviews Gastroenterology and Hepatology pokazuju kako i ostale stanice osim hepatocita mogu biti podložne HCV infekciji.

Radeći u suradnji sa Manhattan Brain Bank iz SAD, istraživači predvođeni sa Dr. Nikola Fletcher sa University’s School of Immunity and Infection je otkrio HCV genomski materijal u mozgu kod četiri od deset inficiranih pacijenata koji su posmrtno donirali mozak i jetreno tkivo.

Tim je želio dokazati u laboratorijskom testiranju kako stanice mozga koje su izolirane sa krvnom barijerom mogu biti inficirane sa HCV.

„Ovo je prvi izvještaj kako stanice centralnog živčanog sistema podržavaju HCV replikaciju,“ izjavio je korespondirajući autor profesorica Jane McKeating, predsjednica molekularne virologije na Birmingham univerzitetu. „Ova opažanja bi mogla imati kliničke implikacije pružajući spremnik za virus za vrijeme anti virusnog tretmana.“

Endotelijalne stanice predstavljaju sigurnosni sistem u mozgu, neku vrstu izbacivača na vratima koja zadržava nepoželjne elemente,“ objašnjava Dr. Fletcher. „Ako je ova barijera narušena, sve vrste supstanci mogu imati pristup mozgu što može objasniti umor i ostale simptome koje prijavljuju pacijenti inficirani sa HCV.“

Trenutni standard liječenja HCV inficiranih pacijenata je samo djelomično efikasan pa postoji značajna potreba za razvojem lijekova koji ciljaju specifične virusne enzime kao alternativne terapije.

„Mi predviđamo da će takvi lijekovi biti manje u mogućnosti da prijeđu krvnu barijeru u mozgu u usporedbi sa postojećim lijekovima. Mi vjerujemo kako naši podaci pružaju detaljan mehanizam na pogled kako infektivni lijekovi mogu ciljati na mozak.“

Virus hepatitisa C (HCV) je RNA virus iz porodice flalvivirusa koji predstavljaju svjetski zdravstveni problem. Infekcija dovodi progresivnog jetrenog oboljenja koje je povezano sa višestrukim ekstrahepatičnim sindromima uključujući nepravilnosti centralnog nervnog sistema.



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)