O Hepatosu

Hrvatsko društvo za bolesti jetre "Hepatos"

Hrvatsko društvo za bolesti jetre "Hepatos" je pravni sljednik Hrvatske udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa “Hepatos”. Hepatos je nevladina i nestranačka organizacija osnovana u Splitu 2000. godine s osnovnim ciljem pružanja pomoći oboljelima od hepatitisa. Hepatos je prva NGO u Republici Hrvatskoj koja za ciljnu skupinu ima oboljele od hepatitisa.

Počeci rada

Do jeseni 2003. Društvo je radila neformalno na kontaktima i razmjeni iskustava te na rješavanju pojedinačnih problema oboljelih i članova njihovih obitelji. Od rujna 2003. god. inicijativni odbor "Hepatos"-a radi na izradi Programa društva s točno određenim aktivnostima, koje su se pokazale kao korisne za rješavanje velikih problema s kojima se susreću osobe oboljele od hepatitisa.

Strateške smjernice

 • Usmjerenost/orijentiranost na korisnike
 • Zauzimanje proaktivne uloge u zajednici / drušvu
 • Razvijanje suradnje i partnerstva (geografski, intersketorski...)
 • Jačanje kapaciteta organizacije


Misija društva Hepatos

Hepatos je hrvatsko društvo za bolesti jetre s lokalnim, nacionalnim i međunarodnim djelovanjem i sjedištem u Splitu koja za cilj ima spriječiti nastanak i širenje bolest, smanjiti diskriminaciju te podići kvalitetu življenja oboljelih i njihovih obitelji slijedeći visoke standarde djelovanja.

Hepatos, kao jedinstveni punkt u RH, informira, educira, javno zagovara te pruža stručnu savjetodavnu i psihološku potporu

Vizija društva Hepatos

Hepatos će sljedeći svoje temeljne vrijednosti doprinijeti razvoju humanijeg društva bez predrasuda koje okružuju hepatitis kako nitko ne bi bio društveno izoliran na osnovu svog zdravstvenog statusa.

Naše vrijednosti

info-icon
 • proaktivnost u zajednici
 • uvažavanje različitosti
 • stručnost
 • predanost
 • odgovornost
 • timski rad
 • ekonomičnost
 • suradnja, umrežavanje
 • humanost
 • transparentnost

Međunarodni aganžman

info-icon

Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos“ surađuje s više od 150 nevladinih organizacija na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Apsolutno je otvorena za suradnju sa svim OCD (organizacijama civilnog društva) s kojima dogovori principe suradnje i koje poštuju Statut i druge akte (Etički kodeks) kao i pisana i nepisana pravila ponašanja civilnog društva.

Iako je društvo formalno član ELPA-e od veljače 2005. godine, aktivno sudjeluje u njenom radu od samog osnivanja te asocijacije 2004. godine. Naime, Hepatos je također dao svoj doprinos obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o hepatitisu na području Hrvatske, koji je te godine prvi put obilježen u svijetu.

Rad ELPA-e prepoznale su i cijene brojne međunarodne institucije, posebice EASL – European Association for the Study of the Liver i Svjetska zdravstvena organizacija. Kroz članstvo u IAPO – International Alliance of Patients' Organizations, ELPA djeluje i izvan granica Europe i zemalja Mediteranskog bazena, a samim tim i Hepatos.

SOKNO / OK2015

Društvo „Hepatos“ je početkom 2006. godine započelo s primjenom SOKNO-a. Samoprocjenom u svih 12 područja kvalitete dobili smo sliku o tome koliko dobro radimo te odredili prioritetna područja u kojima trebamo raditi na poboljšanjima.

Od 2016. provodimo interni sustav baziran na 10 godišnjem SOKNO iskustvu i OK2015 priručniku

Ono što je ISSO standard u privredi, to je SOKNO odnosno OK2015 u civilnom sektoru.

Hepatos je član

Elpa logo info-icon info-icon info-icon

Programi

info-icon
 • “Hepatitis u mom domu”
 • “Hepatitis među rizičnim skupinama”
 • “Prevencija hepatitisa”
 • “Razvoj SOH RH i zdravstvenog podsektora OCD-a u regiji"

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više