Benigni tumori jetre

Benigni tumori jetre su relativno česti. Većina ih je asimptomatska, ali neki mogu uzrokovati hepatomegaliju, nelagodu u gornjem desnom kvadrantu ili intraperitonealno krvarenje. Većina se otkriva slučajno ultrazvukom ili drugim pretragama. Testovi jetrene funkcije su obično u granicama urednih vrijednosti ili blago poremećeni. Dijagnoza se obično postavlja slikovnim pretragama, ali je ponekad potrebna biopsija. Liječenje se ne provodi u ovisnosti o prirodi tumora.

Hepatocelularni adenom je najvažniji benigni tumor, kojeg treba prepoznati zbor rizika pojave komplikacija. Primarno se javlja u žena generativne dobi, osobito onih koje uzimaju oralne kontraceptive. Većina adenoma je asimptomatska, ali oni veći mogu uzrokovati nelagodu u gornjem desnom kvadrantu. Komplikacije su rijetke, a mogu se manifestirati peritonitisom i šokom zbog rupture i intraperitonealnog krvarenja. Rijetko prelaze u malignom (5%), a klinički pokazatelj maligne transformacije može biti porast dimenzija tumorske promjene. Dijagnoza se često postavlja ultrazvukom ili CT–om, ali je obično potrebna biopsija. Adenomi povezani s kontraceptivima često se povlače kad se lijek ukine. U bolesnika(ca) sa simptomatskom bolesti ili tumorskom promjenom promjera > 5 cm indicirano je  razotriti resekciju adenoma radi rizika komplikacija.

Fokalna nodularna hiperplazija je lokalizirani hamartom koji histološki može podsjećati na makronodularnu cirozu. Dijagnoza se postavlja MR–om ili CT–om s kontrastom, ali i biopsija može biti potrebna u netipičnog nalaza morfoloških metoda (MR i/iliMSCT). Liječenje je rijetko potrebno.

Hemangiomi su obično mali i asimptomatski; javljaju se u 1 do 5% odraslih. Simptomi su rijetki I uključuju nelagodu, punoću i rjeđe anoreksiju, mučninu, rano sitost i bol uslijed krvarenja ili tromboze. Ovi tumori često imaju karakterističan izrazito vaskularni izgled. Najčešće se detektiraju kao slučajni nalaz  tijekom ultrasonografije, CT-a ili MRI-a trbušnih organa. Liječenje obično nije potrebno. Resekcija se može razmotriti bolesnika s izraženim tegobama ili ako se hemangiom brzo povećava zbog rizika komplikacija.

Drugi benigni tumori su su obično mali i asimptomatski a javljaju se kod 1–5% odraslih. Često imaju vaskularni izgled, a nađu kao slučajan nalaz pri pregledu trbušnih organa ultrazvukom, CT–om ili MR–om. U djece veliki hemangiomi ponekad dovode do arteriovenskog šanta koji je dovoljan da dovede do zatajenja srca a katkad i do potrošne koagulopatije. Benigni adenomi žučnih vodova i različiti rijetki mezenhimalni tumori često mogu zahvatiti hepatobilijarni sustav.


Zahvaljujemo izv.prof.dr.sc. Tajani Filipec Kanižaj na recenziji

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više