Hepatocelularni karcinom (HCC)

Uzroci

Hepatocelularni karcinom (HCC) najčešće (90%) se javlja u bolesnika s cirozom jetre bilo koje etiologije. U zapadnim zemljama najčešće je posljedica ciroze jetara uzrokovanih alkoholnom bolesti, hepatitisom B ili C te ne-alkoholnom masnom bolesti jetara (NAFLD). Rijeđe (10%) se HCC  može pojaviti u bolesnika bez ciroze jetre i tada se najčešće povezuje s kroničnim hepatitisom B i NAFLD-om. U bolesnika s NAFLD-om udio bolesnika s HCC-om bez ciroze jetara iznosi do 35%.

Karcinom jetre je deseti tumor po učestalosti, a peti po smrtnom ishodu izazvanom zloćudnim bolestima.

Simptomi i znakovi

Najčešće kliničke manifestacije su :

  • bol u trbuhu,
  • gubitak tjelesne težine,
  • tvorba u gornjem desnom kvadrantu
  • neobjašnjivo pogoršanje u prethodno stabilnog bolesnika s cirozom
  • moguća je i vrućica

Rano otkrivanje i probir na HCC-om

Probir na postojanje HCC-a od iznimne je važnosti, jer se bolest otkrivena u ranoj fazi može izliječiti. On podrazumijeva provođenje UZV trbuha u svih bolesnika s cirozom jetre te bolesnika s uznapredovalom fibrozom jetre u slučaju postojanja drugi rizičnih faktora (npr. kronični hepatitis B, starija životna dob, pozitivna obiteljska anamneza,…). Vrlo često određuje se i razina alfa-feto-proteina (AFP) koji može doprinijeti u otkrivanju dodatnih 8% tumorskih promjena.

Dijagnoza

Dijagnoza se temelji na:

  • slikovnim metodama (MSCT i MR s hepatotropnim kontrastom)
  • mjerenju razine AFP
  • biopsiji jetre

Zbor rizika komplikacija (krvarenja, širenje bolesti,…) biopsija jetre provodi se iznimno, u slučajevima kada nalazi morfoloških metoda (CT, MR) nisu dovoljno specifični za nalaz HCC.

Prognoza i liječenje

Sveukupno je prognoza za preživljavanja bolesnika s HCC nezadovoljavajuća, s relativnom 5-godišnjom stopom preživljavanja od 18,4%, osim kad je tumor <2 cm i lokaliziran u jednom režnju jetre.

Metode i uspijeh liječenja ovise o veličini i lokalizaciji tumora te stadiju jetrene bolesti. Kirurška resekcija pruža najbolju nadu, ali pogodna je samo u nekim slučajevima kod kojih je tumor malen i lokaliziran, a jetrena funkcija održana. Ostale metode liječenja su hepatalna arterijska kemoembolizacija, intratumorsko injiciranje etanola, krioablacija i radiofrekventna ablacija, ali niti jedan postupak ne daje dobre rezultate ukoliko se radi o proširenoj bolesti. Zračenje i sistemska kemoterapija općenito ne daju zadovoljavajuće rezultate, zbog slabije učinkovitosti, primjene u kasnim stadijima bolesti i komplikacija osnovne jetrene bolesti. Ukoliko je tumor malen, ne postoji ekstrahepatalna bolest i jetrena rezerva je loša, može se razmotriti transplantacija jetre.

Prevencija i probir

Cijepljenje protiv HBV može smanjiti incidenciju, osobito u endemskim područjima. Prevencija razvoja ciroze bilo kojeg uzroka također može imati značajan učinak (npr. liječenje kroničnog HCV, rano otkrivanje hemokromatoze, liječenje alkoholizma, liječenje komponenti metaboličkog sindroma u ne-alkoholnoj masnoj bolesti jetre).


Zahvaljujemo izv.prof.dr.sc. Tajani Filipec Kanižaj na recenziji

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više