Alkoholni steatohepatitis

Uzroci

Alkoholni steatohepatitis (steatohepatitis) je sindrom progresivne upalne ozljede jetre povezan s dugotrajnim unosom etanola. To je kombinacija masne jetre, difuzne upale i nekroze jetre (obično žarišne), a dugotrajno oštećenje može dovesti do ciroze jetre i zatajivanja jetrene funkcije.

Simptomi i znakovi

Simptomi odgovaraju stadiju i težini bolesti. Obično postanu vidljivi u tridesetim, a tijekom četrdesetih godina života nastaju jače izraženi problemi.

Alkoholni hepatitis može biti blaga, reverzibilna, ali i životno ugrožavajuća bolest. U 1/3 bolesnika s alkoholnom bolesti jetre jetra je uvećana, glatka i ponekad bolno osjetljiva. Alkoholni hepatitis se najčešće manifestira s umorom, vrućicom, žuticom, bolnošću u području gornjeg desnog kvadranta, mučninom, povraćanjem i općom slabosti, a obično je potenciran konzumacijom većom količinom alkohola. Sam tijek bolesti ovisi o trenutku u kojem se bolesnik javlja u bolnicu na liječenje te općem stanju organizma, uhranjenosti i prisutnosti drugih kroničnih bolesti. Ponekad se bolesnici prezentiraju zatajivanjem jetrene funkcije odnosno uz ranije navedene simptome javlja se još povećan trbuh u sklopu nakupljanja slobodne tekućine (ascitesa), poremećaj zgrušavanja krvi (koagulopatija), krvarenje iz probavnog sustava i/ili poremećaj stanja svijesti (encefalopatija) što predstavlja teži oblik bolesti uz visoku stopu smrtnosti.

Dijagnoza

Prekomjernim uzimanjem alkohola u muškaraca se smatra uzimanje više od 196 grama alkohola tjedno  (odgovara 11 čaša vina od 1,5 dcl ili 11 čaša piva od 3 do 4 dcl), a u žena uzimanje 5 čaša vina tjedno ili 5 čaša piva. Kada osoba duže vrijeme konzumira alkohol u prekomjernim količinama nastaje alkoholna bolest jetre. 

Ukoliko se posumnja na bolest jetre potrebno je učiniti testove jetrene funkcije, krvnu sliku i markere hepatitisa. Nema specifičnog testa za alkoholnu bolest jetre iako se iz laboratorijskih nalaza može posumnjati da se radi o abuzusu alkohola.

Prognoza i liječenje

Prognoza alkoholne bolesti jetre određena je stupnjem jetrene fibroze i upalom. Ukoliko se alkohol prestane konzumirati, masna jetra i alkoholni hepatitis bez fibroze su reverzibilni; apstinencijom se masna jetra može povući. Fibroza i ciroza su ireverzibilne. Jednom kad nastane ciroza i njene komplikacije (ascites, krvarenje) petogodišnje preživljenje je 50%: uz apstinenciju je duže, a uz nastavak konzumacije alkohola kraće. Alkoholna bolest jetre, odnosno uznapredovala fibroza i ciroza jetre, posebno ukoliko je udružena s kroničnom infekcijom virusnim hepatitisima (B i C) te drugim autoimunim i metaboliččkim bolestima jetre predisponira nastanak hepatocelularnog karcinoma.

Liječenje

  • Prestanak konzumacije alkohola je osnova liječenja
  • u težim slučajevima nužno je bolničko liječenje
  • u slučaju ciroze i jetrenog zatajivanja kao posljedice alkoholne bolesti transplantacija jetre dolazi u obzir nakon minimalno 6 mjeseci apstinencije od alkohola (potvrda od psihijatra)


Zahvaljujemo Dr. sc. Sanji Stojsavljević Shapeski, dr.med. na recenziji

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više