Alkoholni hepatitis

Uzroci

Alkoholni hepatitis (steatohepatitis) je sindrom progresivne upalne ozljede jetre povezan s dugotrajnim unosom etanola. To je kombinacija masne jetre, difuzne upale i nekroze jetre (obično žarišne), a dugotrajno oštećenje može dovesti do ciroze jetre i zatajivanja jetrene funkcije.

Simptomi i znakovi

Simptomi odgovaraju stadiju i težini bolesti. Obično postanu vidljivi u tridesetim, a tijekom četrdesetih godina života nastaju jače izraženi problemi.

Alkoholni hepatitis može biti blaga, reverzibilna, ali i životno ugrožavajuća bolest. U 1/3 bolesnika s alkoholnom bolesti jetre jetra je uvećana, glatka i ponekad bolno osjetljiva. Alkoholni hepatitis se najčešće manifestira s umorom, vrućicom, žuticom, bolnošću u području gornjeg desnog kvadranta, mučninom, povraćanjem i općom slabosti, a obično je potenciran konzumacijom većom količinom alkohola. Sam tijek bolesti ovisi o trenutku u kojem se bolesnik javlja u bolnicu na liječenje te općem stanju organizma, uhranjenosti i prisutnosti drugih kroničnih bolesti. Ponekad se bolesnici prezentiraju zatajivanjem jetrene funkcije odnosno uz ranije navedene simptome javlja se još povećan trbuh u sklopu nakupljanja slobodne tekućine (ascitesa), poremećaj zgrušavanja krvi (koagulopatija), krvarenje iz probavnog sustava i/ili poremećaj stanja svijesti (encefalopatija) što predstavlja teži oblik bolesti uz visoku stopu smrtnosti.

Dijagnoza

Prekomjernim uzimanjem alkohola u muškaraca se smatra uzimanje više od 196 grama alkohola tjedno  (odgovara 11 čaša vina od 1,5 dcl ili 11 čaša piva od 3 do 4 dcl), a u žena uzimanje 5 čaša vina tjedno ili 5 čaša piva. Kada osoba duže vrijeme konzumira alkohol u prekomjernim količinama nastaje alkoholna bolest jetre. 

Ukoliko se posumnja na bolest jetre potrebno je učiniti testove jetrene funkcije, krvnu sliku i markere hepatitisa. Nema specifičnog testa za alkoholnu bolest jetre iako se iz laboratorijskih nalaza može posumnjati da se radi o abuzusu alkohola.

Prognoza i liječenje

Prognoza alkoholne bolesti jetre određena je stupnjem jetrene fibroze i upalom. Ukoliko se alkohol prestane konzumirati, masna jetra i alkoholni hepatitis bez fibroze su reverzibilni; apstinencijom se masna jetra može povući. Fibroza i ciroza su ireverzibilne. Jednom kad nastane ciroza i njene komplikacije (ascites, krvarenje) petogodišnje preživljenje je 50%: uz apstinenciju je duže, a uz nastavak konzumacije alkohola kraće. Alkoholna bolest jetre, odnosno uznapredovala fibroza i ciroza jetre, posebno ukoliko je udružena s kroničnom infekcijom virusnim hepatitisima (B i C) te drugim autoimunim i metaboliččkim bolestima jetre predisponira nastanak hepatocelularnog karcinoma.

Liječenje

  • Prestanak konzumacije alkohola je osnova liječenja
  • u težim slučajevima nužno je bolničko liječenje
  • u slučaju ciroze i jetrenog zatajivanja kao posljedice alkoholne bolesti transplantacija jetre dolazi u obzir nakon minimalno 6 mjeseci apstinencije od alkohola (potvrda od psihijatra)

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više