Peliosis Hepatitis

Peliosis hepatis je asimptomatski poremećaj jetre u kojem su brojne krvlju ispunjene ciste nepravilno raspoređene unutar jetrenog parenhima.

Ciste obično nemaju stanični sloj i okružene su hepatocitima, a promjera su od nekoliko milimetara do 3 cm.

Najvjerojatniji uzrok je oštećenje sinusoidalnih stanica.

Peliosis hepatis se povezuje s hormonima (anabolički steroidi, oralni kontraceptivi, glukokortikoidi), tamoksifenom, vinil kloridom, vitaminom A a posebno u bolesnika s transplantiranim bubregom s azatioprinom.

Peliosis hepatis je obično asimptomatski poremećaj, ali ponekad može dovesti do rupture s krvarenjem (katkad fatalno) ili manifestne jetrene bolesti sa žuticom, hepatomegalijom i zatajenjem jetre.

Blagi se slučajevi mogu uočiti slučajno kad su testovi jetrene funkcije blago poremećeni i kad se ciste vide na ultrazvuku.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više