Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) i Nealkoholni steatohepatitis (NASH)

Uzroci

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je stanje u kojem dolazi do stvaranja prekomjernih masnih naslaga u jetri. Kada se ne liječi može uzrokovati ozbiljne probleme s jetrom.Nealkoholni steatohepatitis (NASH) nastaje kada se zbog prekomjerne masnoće stvori upala (povećanje jetre) te fibroza (ožiljci) u jetri. U težim slučajevima zbog ovoga može doći do ciroze ili raka jetre, te će možda biti potrebna transplantacija jetre. NAFLD je jedan od najrasprostranjenijih uzročnika bolesti jetre kod odraslih i djece u cijelom svijetu.

  • Ukoliko imate masnoće ali ne i upalu ili oštećenje tkiva, dijagnoza je NAFLD
  • Ukoliko imate masnoće, upalu i oštećenje tkiva jetre, dijagnoza je NASH.

Simptomi i znakovi

Osobe s NASH-om prijavljuju:

• Umor i iscrpljenost (koji ne prolaze ni nakon odmora)

• Promjene u boji kože (žutilo)

• Bol u trbuhu

Ciroza je uznapredovala bolest jetre koja može nastati kao posljedica NASH-a. Ukoliko do nje dođe, mogu se javiti sljedeći simptomi:

• Žutica (žutilo kože i bjeloočnice)

• Svrbež kože

• Oticanje trbuha

• Tamni urin

Dijagnoza

Najčešći laboratorijski pokazatelji su povišene vrijednosti aminotransferaza.

Za dijagnozu su potrebni dokazi da konzumacija alkohola nije bila pretjerana (npr. <20 g/dan). Serologija mora isključiti hepatitis B i C. Biopsija jetre mora potvrditi oštećenje slično onome u alkoholnom hepatitisu. Slikovne dijagnostičke metode, uključujući ultrazvuk, CT, te posebno MR, mogu otkriti steatozu jetre.

Prognoza i liječenje

U ranim fazama moguće je zaustaviti pogoršanje i teže oštećenje jetre promjenom načina života s fokusom na tjelesnu aktivnost i adekvatnu prehranu. Osobe s NASH-om imaju veći rizik od dobijanja drugih bolesti kao što su metabolički poremećaji i kardiovaskularne bolesti. Ukoliko se bolest ne liječi te jetra postane toliko oštećena da prestane raditi, možda će biti potrebna transplantacija  jetre. NASH može uznapredovati i uzrokovati cirozu, rak jetre ili smrt te se očekuje da će postati glavni uzrok transplantacije jetre

Liječenje

Za osobe s NASH-om, liječnik će predložiti različite mogućnosti terapije za probleme koje uzrokuju upala i ciroza. Tu spadaju:

  • Promjena načina života kroz prehranu i fizičku aktivnost
  • Lijekovi -trenutno nema lijekova koji bi otklonili nakupine masnoće u jetri.
  • rad na kontroli ostalih bolesti kao što su dijabetes, visok krvni tlak i ostale bolesti koje mogu dalje zakomplicirati NASH.
  • Ako ciroza prouzrokuje prestanak rada jetre, možda će biti potrebno presađivanje jetre.

Zahvaljujemo Doc.dr.sc. Ivani Mikolašević na recenziji

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više