Maligni tumori jetre

Primarni rak jetre

Rak jetre započinje u stanicama jetre. Najčešći oblik karcinoma jetre je hepatocelularni karcinom, koji počinje u glavnoj vrsti stanica jetre – hepatocitima.

Ostale vrste stanica u jetri mogu razviti karcinom, ali su ti slučajevi znatno rjeđi. Karcinom koji potječu iz nekom drugog organa u tijelu, poput debelog crijeva, pluća ili dojki, a zatim se šire na jetru zovu se metastatski rak jetre. Tako se primjerice metastatski rak debelog crijeva opisuje kao rak koji je počeo u debelom crijevu, ali se proširio na jetru.

Karcinomi koji se primarno nastaju u jetri su: hepatocelularni karcinom, hepatoblastom (uglavnom u dječjoj dobi), fibrolamelarni karcinom, kolangiokarcinom.

Uzroci

Nije u potpunosti jasno koji sve faktori uzrokuju nastanak većine malignih tumora jetre.

 Rizik nastanka malignih tumora jetre može biti povezan sa:

 • spolom (učestaliji je u muškaraca nego žena),
 • genetskim faktorima (osobe koje u obiteljskoj anamnezi imaju zabilježen slučaj raka jetre imaju veći rizik obolijevanja od istog tumora),
 • aflatoxini (toksični produkti plijesni),
 • pušenjem
 • prekomjernom konzumacijom alkohola
 • pretilosti,…

Simptomi i znakovi

U ranim fazama raka jetre većina ljudi nema znakove i simptome. Kada se pak pojavljuju, tada mogu uključivati:

 • neobjašnjiv gubitak težine,
 • gubitak apetita,
 • bol u trbuhu,
 • povišenu tjelesnu temperaturu
 • hiperlipidemiju,
 • hiperglikemiju,
 • mučninu i povraćanje,
 • opću slabost i umor,
 • oticanje trbuha,
 • žutu obojenost kože (žutica),
 • uvećanu i bolnu jetru,
 • jetrene šumove,
 • bijelu (vapnenastu) stolicu.

Dijagnoza

Rak jetre se u većini slučajeva otkriva potpuno slučajno putem ultrazvuka ili neke druge slikovne dijagnostičke pretrage. Najosjetljivije dijagnostičke pretrage koje će prikazati eventualne tvorbe na jetri su CT i MRI.

Angiografija će pokazati vaskularizaciju krvnih žila u zahvaćenom području jetre, stoga je moguće otkriti i manje tumore. Potvrda dijagnoze se vrši biopsijom jetre. Ako se sumnja na rak jetre krvna slika može biti od velike pomoći.

Liječenje

Tretmani u liječenju karcinoma jetre ovise o stadiju bolesti, dobi pacijenta, općem zdravstvenom stanju i osobnom odabiru. Liječenje karcinoma jetre uključuje suradnju internista hepatologa, onkologa, kirurga i interventnog radiologa.

U ranim stadijima karcinoma jetre u obzir dolazi više opcija liječenja. Na rak jetre prehrana nema zabilježen utjecaj, dapače budući da jetra ne može uklanjati toksine, određeni pripravci mogu biti potencijalno štetni čak i u maloj količini.


Metastatski rak jetre

Tumori koji se šire (metastaziraju) na jetru su primarni zloćudni tumori želuca, gušterače, debelog crijeva, pluća i dojke. Nalaz metastaza na jetri ukazuje na proširenu tumorsku bolest.

Metastatski rak jetre je češći nego primarni malignomi te se ponekad javlja kao inicijalna klinička manifestacija raka koji potječe iz GI trakta, dojke, pluća ili gušterače.

Simptomi i znakovi

Rani znakovi metastaza u jetri mogu biti asimptomatski. Prvi simptomi su obično nespecifični (npr. gubitak tjelesne težine, nelagoda u gornjem desnom kvadrantu, anoreksija, vrućica,…), ali ponekad su izraženi simptomi primarnog tumora. Jetra može biti uvećana, tvrda ili osjetljiva na dodir. Na metastaze u jetri treba pomisliti u bolesnika koji mršave i imaju hepatomegaliju te u onih s primarnim tumorom kod kojih postoji visok rizik širenja u jetru.

Dijagnoza

U sumnjivim slučajevima često se vrše testovi jetrene funkcije, ali oni nisu specifični za dijagnozu. Slikovne pretrage pokazuju dobru osjetljivost i specifičnost. Ultrazvuk je obično koristan, ali spiralni CT ili MR s kontrastom daju točnije rezultate.

Biopsija jetre pruža definitivnu dijagnozu te se upotrebljava ukoliko druge metode daju dvosmislene rezultate ili ukoliko histološki nalaz (npr. stanični tip jetrenih metastaza) može odrediti protokol liječenja. Biopsija pod kontrolom ultrazvuka ili CT–a je poželjnija od slijepe biopsije.

Liječenje

Liječenje ovisi o stupnju poširenosti metastaza. Ovisno o karakteristikama primarnog tumora, kemoterapija može smanjiti tumore i produžiti život, ali ne dovodi do izlječenja; hepatičkom intraarterijskom kemotembolizacijom ponekad se postiže isti ishod s manjim ili blažim sistemskim nuspojavama. Zračenje jetre ponekad ublažava jake bolove zbog uznapredovalih metastaza, ali ne produžuje život. Proširena bolest je fatalna i najbolje se rješava palijativnim mjerama i potporom obitelji.

Ostali primarni tumori jetre

Fibrolamelarni karcinom, kolangiokarcinom, hepatoblastom i angiosarkom su neuobičajeni ili rijetki. Za postavljanje dijagnoze obično je potrebna biopsija. Prognoza je uglavnom loša. Neki tumori, ukoliko su lokalizirani, mogu se resecirati. Resekcijom ili transplantacijom jetre može se produžiti preživljavanje.

Fibrolamelarni karcinom je jasan oblik hepatocelularnog karcinoma s karakterističnom morfologijom malignih hepatocita uhvaćenih u mrežu lamelarnog fibroznog tkiva. Obično se javlja u mladih odraslih i nije povezan s pre-egzistirajućom cirozom, hepatitisom B ili C (HBV ili HCV) ili drugim poznatim rizičnim čimbenicima. Vrijednosti AFP–a su rijetko kad povišene. Prognoza je bolja nego kod hepatocelularnog karcinoma i mnogi bolesnici žive nekoliko godina nakon resekcije tumora.

Kolangiokarcinom, tumor koji nastaje iz bilijarnog epitela čest je u Kini. U drugim krajevima je rjeđi od hepatocelularnog karcinoma. Može se javiti histološko preklapanje između ovih dviju formi. Bolesnici s dugotrajnim ulceroznim kolitisom i sklerozirajućim kolangitisom imaju povećan rizik za nastanak kolangiokarcinoma.

Hepatoblastom, premda rijedak, jedan je od najčešćih primarnih tumora jetre u male djece, osobito u slučaju familijarne adenomatozne polipoze. Može se javiti i u starije djece. Hepatoblastom se ponekad javlja u sklopu preuranjenog puberteta a tada je posljedica ektopičnog lučenja gonadotropina. Obično se otkriva kod općeg lošeg stanja i tvorbe u gornjem desnom kvadratnu. Povišena vrijednost AFP i abnormalni nalaz slikovnih pretraga mogu pomoći u dijagnostici.

Angiosarkom je rijedak i povezan sa specifičnim kemijskim karcinogenima, uključujući industrijski vinilklorid.


Zahvaljujemo izv.prof.dr.sc. Tajani Filipec Kanižaj na recenziji

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više