Hepatitis A

Hepatitis A je akutna zarazna bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa A (HAV).

 • Hepatitis A je upalna virusna bolest jetre koja može uzrokovati srednje tešku do tešku bolest
 • Virus hepatitisa A (HAV) se uglavnom prenosi konzumiranjem zagađene hrane i vode ili izravnim fizičkim kontaktom sa zaraženom osobom, a moguć je i prijenos spolnim putem.
 • Hepatitis A uvijek je akutan i gotovo svi oboljeli se potpuno se oporave i imaju doživotni imunitet. Međutim, vrlo mali postotak osoba zaraženih hepatitisom A može razviti težak i brz tijek bolesti (takozvani fulminantni hepatitis) koji može uzrokovati zatajenje jetre i smrtni ishod
 • SZO procjenjuje da je hepatitis A uzrokovao oko 7.134 smrti u 2016. godini (što čini 0,5 % smrtnosti od svih virusnih hepatitisa).
 • Rizik od infekcije hepatitisom A povezan je s nedostatkom čiste i pitke vode i lošim sanitarnim i higijenskim uvjetima (poput prljavih ruku).
 • U zemljama gdje je rizik od zaraze hranom ili vodom mali, bilježe se epidemije među muškarcima koji imaju spolne odonose s muškarcima (MSM populacija) i osobama koje injektiraju droge (PWID)
 • Epidemije mogu potrajati i biti uzrok znatnih ekonomskih gubitaka
 • Za zaštitu od hepatitisa A postoji sigurno i učinkovito cjepivo.


Opskrba zdravstveno ispravnom i sigurnom vodom i hranom, poboljšanje sanitarnih mjera i individualnih higijenske mjera (pranje ruku) najučinkovitiji su načini prevencije ove bolesti. Osobe koje imaju veći rizik za zarazu, poput putnika u zemlje s visokom pojavnošću hepatitisa A, muškaraca koji imaju spolne odnose s osobama istog spola, osoba koje injektiraju droge mogu se cijepiti protiv hepatitisa A. 

Hepatitis A je bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A (HAV). Virus se prvenstveno širi kada nezaražena (i necijepljena) osoba konzumira hranu ili vodu kontaminiranu fekalijama zaražene osobe, a moguć je i prijenos spolnim putem. Bolest je usko povezana sa zdravstveno neispravnom  vodom ili hranom, neodgovarajućim sanitarnim i higijenskim uvjetima, lošom osobnom higijenom i oralno-analnim seksualnim aktivnosima.

Za razliku od hepatitisa B i C, hepatitis A ne uzrokuje kroničnu bolest jetre i rijetko ima smrtni ishod, no rijetko može izazvati iscrpljujuće simptome i fulminantni hepatitis (akutno zatajenje jetre), koji je često fatalan. Prema procjenama SZO-a u 2016. godini ukupno je 7.134 osoba umrlo od hepatitisa A diljem svijeta (što čini udio od 0,5 % smrtnosti od svih virusnih hepatitisa).

Hepatitis A pojavljuje se sporadično i u epidemijama širom svijeta, s tendencijom cikličkih ponavljanja. Virus hepatitisa A jedan je od najčešćih uzročnika zaraze putem hrane. Epidemije povezane s zaraženom hranom ili vodom mogu nastupiti eksplozivno, poput epidemije u Šangaju 1988. koja je zahvatila oko 300.000 osoba. One također mogu biti produženog trajanja, te mjesecima utjecati na zajednicu direktnim prenošenjem s osobe na osobu. Virusi hepatitisa A zadržavaju se u okolišu i mogu preživjeti procese u proizvodnji hrane koji se rutinski koriste za inaktiviranje i / ili kontrolu bakterijskih patogena. 

Epidemije u nekim dijelovima svijeta mogu dovesti do značajnih socio-ekonomskih posljedica u društvu (može potrajati tjednima ili mjesecima dok se oboljeli ne oporave i vrate svakodnevnim aktivnostima, a utjecaj na ugostiteljske objekte može biti velik).

 U zemljama u razvoju s vrlo lošim sanitarnim uvjetima epidemije i simptomatski slučajevi bolesti nisu uobičajene, jer velika većina djece preboli hepatitis A, najčešće i bez simptoma,  prije desete godine života, pa su starija djeca i odrasli imuni. U zemljama gdje ovi uvjeti variraju, ali su općenito bolji, mogu se javiti epidemije. U zemljama s dobrim sanitarnim i higijenskim uvjetima slučajevi hepatitisa A pojavljuju se tek sporadično, što vrijedi i za Hrvatsku.

Hepatitis A se uglavnom prenosi konzumiranjem hrane i vode zagađene fekalijama ili izravnim fizičkim kontaktom sa zaraženom osobom (fekalno-oralnim putem). Naziva se još i „bolešću prljavih ruku“. Može se prenijeti i konzumiranjem sirovih školjkaša iz kanalizacijom zagađene vode te konzumiranjem zamrznutog voća i povrća. Može se prenijeti i spolnim putem odnosno bliskim fizičkim kontaktom (poput oralno-analnog seksa) sa zaraženom osobom.

Razdoblje inkubacije hepatitisa A obično je 14–28 dana (no može biti i do 50 dana).

Simptomi mogu varirati od blagih do teških i mogu uključivati vrućicu, gubitak apetita, proljev, mučninu i povraćanje, bolove u trbuhu, tamnu boju mokraće, svijetlu stolicu i žuticu (požutjelost kože i bjelinu očiju). Simptome nemaju svi zaraženi, a češće se javljaju kod odraslih nego kod djece. Teži oblik bolesti i smrtni ishodi češći su u osoba starije životne dobi.


Svatko tko nije imun na HAV, odnopsno nije imao infekciju virusom hepatitisa A ili nije cijepljen protov ove bolesti, može se zaraziti virusom hepatitisa A. Čimbenici rizika uključuju:

 • loše sanitarna uvijete
 • nedostatak zdravstveno ispravne vode
 • život u domaćinstvu sa zaraženom osobom
 • seksualno odnos s osobom koja ima akutni hepatitis A
 • uporabu droga
 • spolni odnosi među muškaracima;
 • putovanja u područja visoke pojavnosti hepatitisa A, bez prethode zaštite cijepljenjem

Dijagnoza hepatitisa A postavlja se laboratorijskom pretragom, detekcijom specifičnih protitijela na HAV u krvi (IgM anti-HAV u serumu). Postoje i testovi izravne detekcije HAV: nalaz virus nukleinske kiseline hepatitisa A u serumu ili stolici, nalaz hepatitis A virus antigena u stolici.

Hepatitis A uzrokuje akutni hepatitis kojeg tijelo obično razriješi unutar nekoliko tjedana, ponekad i nekoliko mjeseci, i ne prelazi u kronični oblik. Hepatitis A se liječi simptomatski, a usmjereno je na ublažavanje ili uklanjanje simptoma, izbjegavanje opterećenja jetrene funkcije (izbjegavanje uporabe lijekova koji nisu nužni), odgovarajuću prehranu i hidraciju organizma.

Dobri sanitarni uvjeti, zdravstvena ispravnost i sigurnost hrane i vode i cijepljenje, su najučinkovitiji načini prevencije hepatitisa A.

Za smanjenje rizika širenja hepatitisa A važno je osigurati:

 • odgovarajuće količine čiste i pitke vode
 • odgovarajuće sanitarne uvjete: odvodnja otpadnih voda - kanalizacija
 • redovitu primjenu osobne higijene ruku (pranje ruku prije jela i nakon odlaska u toalet)

Za zaštitu od hepatitisa A postoji cjepivo kojim se mogu cijepiti odrasli i djeca starija od godinu dana (na tržištu je dostupno nekoliko vrsta cjepiva). Cijepljenje može biti dio rutinskog programa cijepljenja ili kao zaštita osoba u većem riziku poput putnika, te osoba u kontaktu s oboljelima (postekspozicijsko cijepljenje nakon izloženosti infekciji). U zemljama niskog rizika za hepatits A kao što je Hrvatska cjepivo se preporučuje u slučaju putovanja u zemlje u kojima je povećan rizik infekcije hepatitisom A.

Gotovo sve cijepljene osobe razviju zaštitnu razinu antitijela nakon primljene jedne doze cjepiva, no radi dugoročnije zaštite od oko pet do osam godina nakon cijepljenja, preporuča se primiti dvije doze cjepiva u razmaku od 6-12 mjeseci između doza.

Cjepivo protiv hepatitisa A je učinkovito i sigurno. Ako se pojave nuspojave, one su najčešće vrlo blage poput bola i crvenila na mjestu primjene, prolazno povišenje tjelesne temperature, glavobolje, bola u mišićima i sličnog.

Rizik od izlaganja virusu može se smanjiti prakticiranjem pravilnih higijenskih navika, osiguravanjem zdravstveno ispravnih uvjeta vode i hrane te izbjegavanjem konzumiranja sirovog voća i povrća, kao i vode i leda iz potencijalno zdravstveno nesigurnih izvora.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više