Hepatitis D

Virus hepatitisa D je upala jetre uzrokovana akutnom ili kroničnom infekcijom virusom hepatitisa D (HDV); nalazi se jedino kod nekih osoba koje su već zaražene hepatitisom B (javlja se samo istovremeno ili kao superinfekcija s HBV-om).

  • Infekcija HDV-om prenosi se kontaktom sa zaraženom krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama.; prijenos s majke na dijete je rijedak.
  • Otprilike oko 15 -20 milijuna osoba diljem svijeta ima kroničnu koinfekciju hepatitisom B i HDV-om (oko 5 % ljudi s kroničnom HBV-om koinficirano je s HDV-om). Međutim, ovo je široka globalna procjena, jer mnoge zemlje ne prijavljuju rasprostranjenost HDV-a.
  • Globalno se pojavnost broja infekcija HDV-om smanjila od 1980-ih, uglavnom kao posljedica programa cijepljenja protiv hepatitisa B.
  • Istovremena infekcija hepatitisa D i B smatra se najtežim oblikom kroničnog virusnog hepatitisa zbog brzog razvoja bolesti koja dovodi do raka jetre i smrti.
  • Trenutno je uspješnost liječenja općenito niska.
  • Infekcija hepatitisom D može se spriječiti cijepljenjem protiv hepatitisa B.


Hepatitis D je akutna ili kronična bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa D (HDV) kojemu je za replikaciju njužan virus hepatitisa B (HBV). Koinfekcija s HDV-om i HBV-om smatra se najtežim oblikom kroničnog virusnog hepatitisa zbog brzog razvoja bolesti koja do raka jetre.

Cijepljenje protiv hepatitisa B pruža zaštitu od infekcije HDV-om.

Otprilike 15 -20 milijuna osoba diljem svijeta ima kroničnu koinfekciju hepatitisom B i D. Područja s visokom pojavnošć su Mediteran, Bliski Istok, središnja i sjeverna Azija, Vijetnam, Mongolija, Pakistan, Japan, kineski Tajpej, neki pacifički otoci, Južna Amerika, Grenland i središnja i zapadna Afrika).

Putevi prenošenja HDV-a isti su kao i kod HBV-a: perkutano ili spolnim putem kontaktom sa zaraženom krvlju. Prijenos s majke na dijete je rijedak.

Istovremena infekcija hepatitisom B i D može uzrokovati blagu, ali i jako tešku upalu, uključujući simptome koji se javljaju kod hepatitisa B.

Naknadna infekcija HDV-om na kronični hepatitis B (tzv. superinfekcija) ubrzava napredak do teže bolesti.

Posljedice: Oporavak kod istovremene infekcije je obično potpun pa je razvoj kroničnog hepatitisa D jako rijedak (u manje od 5 % slučajeva). U slučajevima tzv. superinfekcije hepatitisom D na već postojeći kronični hepatitis B, bolest može naglo napredovati u 70-90 % osoba i uzrokovati ubrzano oštećivanje jetre.

U većem riziku od zaraze HDV-om su osobe s kroničnim hepatitisom B, te osobe koje nisu imune na hepatitis B (nisu preboljele ili nisu cijepljene protiv hepatitisa B).

Ponašanja koja povećavaju rizik za infekciju HBV-om, su rizik i za infekciju HDV-om (osobe koje injektirajju droge, osobe s većim brojem spolnih partnera te koje plaćaju ili naplaćuju seksualne aktivnosti).

Infekcija HDV-om dijagnosticira se detekcijom antitijela na HDV (IgG) i IgM anti-HDV), a potvrđuje detekcijom HDV RNA u serumu.

Stanje se može popraviti i smanjiti rizik napredovanja bolesti primjenom interferona (pegilirani interferon alfa), ali trenutno ne postoji djelotvorna antivirusna terapija za hepatitis D.

Prevencija i kontrola zaraze HDV-om uključuje mjere prevencije hepatitisa B, poput cijepljenja protiv hepatitisa B, osigarenja kvalitete krvi, sprječavanja prijenosa infekcija koje se prenose krvlju u zdravstvenim ustanovama, provedbe programa smanjenja štete za osobe koje koriste droge.

Osobama koje nisu zaražene hepatitisom B, a nisu cijepljene, preporučuje se cijepljenje protiv hepatitisa B. Da se smanji vjerojatnost izlaganja, treba izbjegavati međusobno dijeljenje igala ili predmeta kao što su četkice za zube, grickalice za nokte ili žileti sa zaraženom osobom. Također se preporučuje izbjegavati tetoviranje ili stavljanje piercinga u neovlaštenim salonima.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više