SAD: potreba za strožom kontrolom unutar bolnica zbog moguće zaraze hepatitisom c

Dva slučaja infekcije kroničnim hepatitisom C koja su se dogodila pri rutinskim operacijama alarmirala su američku javnost po pitanju potrebe za značajnijim kontrolama zbog mogućnosti infekcije unutar bolnica. U prvom slučaju u New Jerseyu, dvoje pacijenata, od kojih jedan već otprije boluje od kroničnog hepatitisa C, primili su inekciju anastetika propofola iz istog ormarića. Kasnije je utvrđeno da je nepažljivim rukovanjem cijepivima i njihovim prenošenjem iz jedne operacijske sale u drugu, hepatitisom C zaražen drugi spomenuti pacijent. U drugom slučaju u Wisconsinu , dvojici pacijenata transplatirani su bubrezi koji su za operaciju bili pripremljeni na istom aparatu. Kao i u prvom slučaju jedan od pacijenata otprije je bolovao od kroničnog hepatitisa C, te je nepažljivo rukovanje i kršenje osnovnih pravila sterilnosti u operacijskim salama rezultiralo prijenosom hepatitisa C na drugog pacijenta. Iako točan prijenos zaraze u Wisconsinu nije određen, uočena su kršenja protokola sterilnosti u operacijskoj sali koja su najvjerojatnije uzrokovala spomenuti slučaj prijenosa virusa.

Prema dr. Marcu Siegelu, profesoru medicine na NYU Langone Medical Center-u iz New Yorka, ova dva slučaja predstavljaju samo vrh sante leda i podsjećaju nas da je samo neznatna količina virusa hepatitisa C dovoljna da uzrokuje zarazu te da je sterilizacija i pravilno rukovanje medicinskom opremom od ključne važnosti pogotovo u trenutku drastičnog širenja virusa hepatitisa C unutar populacije u SAD-u.

Prema američkom CDC-u (Centar za kontrolu bolesti) od 2008 do 2014 registrirana su 22 slučaja izbijanja zaraze hepatitisom C povezanih sa bolničkom njegom. Većina tih slučajeva dogodila su se ili u vanbolničkom liječenju (dispanzerski) ili u centrima za rehabilitaciju i povezani su sa neprofesionalnim rukovanjem inekcijama (korištenje istih inekcija na više pacijenata) i višestrukim korištenjem kontaminiranih aparata za kontrolu razine šećera u krvi. Hepatitis C glavni je uzročnik raka i/ili transplatacija jetre te za razliku od hepatitisa tipa A i B koji se mogu spriječiti cijepljenjem, cijepivo za hepatitis C ne postoji. Tek od 1992. godine počelo se krv namjenjenu za transfuziju testirati na virus hepatitisa C, te je upravo zbog tog razloga američki CDC preporučio testiranje na virus hepatitisa C svim osobama rođenima između 1945. i 1965. godine.

Imperativ je prakticirati pravilno sve mjere predostrožnosti protiv mogućih infekcija kao što su čišćenje i dezinfekcija medicinske opreme, kontrola i pridržavanje smjernica sigurnog cijepljenja i korištenja opreme za testiranje. Tome mogu pridonjeti i sami pacijenti, postavljajući pitanja o pridržavanju pravilima prevencije, održavanju higijenskih minimuma (pranje ruku, promjena igala, dezinfekcija aparata između korištenja...) sve u svrhu obostrane zaštite od infekcije virusom hepatitisa C.

 

 

Izvor

 

 

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)