Pacijentica zaražena hepatitisom C preko transfuzije tvrdi: „Vlada je zataškala krajnju nebrigu prema pacijentima!“

„Vlada treba učiniti više prema žrtvama sada kada su se napokon ispričali“, tvrdi Lesley Hughes, pacijentica koja je primila transfuziju zaraženu virusom hepatitisa C pri operaciji koja je uslijedila nakon stravičnog sudara 1970. godine u kojoj je navedena pretrpjela teške tjelesne ozljede. Gđa. Hughes ponajprije kritizira administraciju Davida Camerona nazivajući njegovu ispriku „prekasnom i premalom“.

Ova 61-godišnjakinja tek je prošle godine otkrila da je upravo spomenuta transfuzija odgovorna za njeno oboljenje, koje za nju predstavlja „smrtnu kaznu“. Nažalost, ona je samo jedna od stotina britanskih pacijenata zaraženih virusom hepatitisa C zbog farmaceutskih kompanija iz SAD-a koje su svoje zalihe krvi namjenjene za transfuziju uglavnom dobavljale od ovisnika o narkoticima, zatvorenika i prostitutki. U siječnju ove godine gđa. Hughes se sa svojim suprugom Rayom uključila u kampanju koja poziva na nacionalnu ispriku i konačnu financijsku odštetu.

„Mi kao grupa očekujemo puno više. Željeli smo vjerovati da će neko upravno tijelo Vlade imati dovoljno hrabrosti priznati istinu i kompenzirati nam troškove zbog ove zaraze i svu bol koju smo pretrpjeli. Željeli smo saznati kako i zašto se ova tragedija uopće mogla dogoditi te zašto su ministri, državni službenici i zdravstvena vlast bili tako spori u alarmiranju javnosti?! Zataškali su potpuno ignoriranje pacijenata koji su trebali njihovu skrb. Nijedno od ovih pitanja nije obrazloženo. Ovo znači još traženja milostinje, još prosjačenja i djelomičnih odšteta ali borba nije gotova“, izjavili su Hughesovi.

Njihova kritika izazvala je reakciju u Škotskoj gdje je započela jedina istraga u Velikoj Britaniji, nazivajući ovaj slučaj „noćnom morom“. No, istraga je zaključila da se zapravo malo i moglo učiniti te je samo predložila da se svi oni koji su primili transfuziju prije 1991. godine testiraju na hepatitis C. Žrtve i njihova rodbina, koji su se okupili u Edinburgu, u očekivanju objave ove istrage nakon dugih šest godina uzvikivali su „zataškavanje!“ Ovaj skandal nazvan je najvećom katastrofom NHS-a (britanska inačica HZZO-a) u povijesti, odgovornom za stotine smrtnih slučajeva, pogotovo među poulacijom oboljelom od hemofilije.

Nedavno je David Cameron u kampanji za izbore izjavio da suosjeća sa osobama oboljelim u ovom skandalu: „Svakoj od ovih žrtava želim se posebno ispričati u ime Vlade, zbog nečega što se uopće nije ni trebalo dogoditi...“. Također, objavio je da će Vlada odvojiti 25 milijuna funti slijedećeg mjeseca kao podršku za novi aranžman sistema odštete prema žrtvama ove zdravstvene katastrofe.

 

Izvor

 

 

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)