Generička kopija Solvadi-a po cijeni od 10 američkih dolara!

Generička verzija Solvadi-a, po cijeni od 10 američkih dolara, upravo je postala dostupna u Bangladešu te bi se uskoro mogla pronaći i na drugim tržištima gdje Gilead Sciences ne posjeduje patent na proizvodnju svog „tisuću dolara po tableti“ lijeka za kronični hepatitis C. Farmaceutska kompanija Incepta Pharmaceuticals Ltd. ne posjeduje licencu Gilead Sciences-a za proizvodnu ovog lijeka koji se pojavio na tržištu prošlog mjeseca, no prema riječima izvršnog direktora Abdula Muktadira to ih neće spriječiti da ovu verziju Solvadi-a čak i izvoze u zemlje Jugoistočne Azije i Afrike. Ovaj proizvođač generičkih lijekova već je u Indiji do koljena potukao konkurentske kompanije koje su imale licencu za proizvodnju jeftinih verzija Solvadi-a namjenjenih upravo prodaji u siromašnim zemljama Trećeg svijeta.

Desetak kompanija u Indiji, kao Cipla Ltd., Hetero Labs Ltd., Mylan Laboratories Ltd., Ranbaxy Laboratories Ltd. i Natco, dio su Gilead-ovog pakta za tržišta siromašnih zemalja. Prema ugovoru sa Svjetskom trgovačkom organizacijom Bangladeš, kao jedna od najnerazvijenijih zemalja svijeta, nije dužan štititi niti poštivati farmaceutske patente. Ipak zemlje koje nisu pod licencom Gilead-a kao što su Brazil (2,6 milijuna oboljelih), Tajland (1,5 milijuna oboljelih) ili Maroko (625,000 oboljelih) možda mogu imati koristi od ovog izvora jeftine verzije lijeka. Natco Pharma Ltd., kompanija sa licencom Gilead-a, počela je s distribucijom generičke verzije Solvadi-a u Nepalu, s početnom cijenom od 19,900 rupija (≈320 dolara) za pakiranje od 28 tableta. Za primjer, u SAD-u cijena 12 tjedana terapije iznosi 84,000 dolara što je i izazvalo buru negodovanja osiguravajućih kuća. Ni ne čudi da je Sovaldi bio Gilead-ov najbolje prodavani proizvod, sa ukupnom prodajom od 10,3 milijarde dolara prošle godine. U ostatku svijeta bilježi se značajan pad početnih cijena kako se povećava broj licenciranih faramceutskih kompanija.

Svjetska zdravstvena organizacija upravo je započela pregovore sa Incepta Pharmaceuticals Ltd. kompanijom, kao i još nekim kompanijama, oko svog prekvalifikacijskog programa generičkih lijekova. Rezultatima takvog programa, koji zapravo određuje kvalitetu lijeka, uglavnom se služe različite organizacije i zemlje pri odabiru proizvođača kod kupnje većih količina lijekova. Za primjer, „Doktori bez granica“ su u potrazi za „dostupnim i kvalitetnim izvorom sofosbuvira“ koji im je prijeko potreban. Prema njima, većina oboljelih od kroničnig hepatitisa C živi u zemljama „srednjeg prihoda“, a lijekovi koje „Doktori bez granica“ koriste moraju biti odobreni od strane Svjetske zdravstvene organizacije ili strogih državnih regulatornih smjernica.

Izvor

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)