Mjerač glukoze koji otkriva viruse

HBVIako su znanstvenici razvili razne, jeftine, prijenosne instrumente za liječnike za lakše otkrivanje virusa, do sada se niti jedan nije pojavio na tržištu. Kako bi ubrzali razvoj, istraživači su konvertirali komercijalno raspoloživi uređaj (mjerač glukoze) tako da može otkriti virusnu DNA. (Anal. Chem., DOI: 10.1021/ac203014s)

„Naša ideja je bila da počnemo sa tehnologijom koja je već razvijena,“ izjavio je Yi Lu sa Illinois univerziteta. On je sa svojim timom prenamijenio mjerač glukoze koji osobe sa dijabetesom uobičajeno upotrebljavaju za praćenje glukoze u krvi u mjerač virusa koristeći glukozu kao zamjenu za virusnu DNA. Znanstvenici su dizajnirali lanac biomolekularnih veza kako bi povezali ovo dvoje.

Sa virusom hepatitisa B kao odabirom za detekciju napravili su prva dva modela od kojih bi svaki trebao prepoznati pola virusne DNA sekvence. Istraživači su zatim pričvrstili jedan model za malu magnetsku kuglicu a drugu za invertazu, enzim koji pretvara sukrozu u glukozu.

Oni su testirali sistem dodajući oba modela otopinu hepatitis B DNA u poznatoj koncentraciji. Nakon što se mješavina inkubirala nekoliko sati, svaki član virusne DNA se vezao za oba instrumenta, uslijed toga vezujući enzime za kuglicu. Istraživači su zatim izolirali kuglice sa magnetima i stavili ih u otopinu sukroze gdje su enzimi polako proizvodili glukozu. Nakon tri sata znanstvenici su izvadili kuglice i izmjerili koncentraciju glukoze u otopini sa mjeračem glukoze.

Na osnovi izmjerenih vrijednosti mogli su odrediti koliko je invertaze bilo prisutno te nakon toga količinu virusne DNA u originalnoj otopini. Sistem je mogao detektirati hepatitis B DNA do 40 pM, nivo koji je adekvatan za dijagnosticiranje oboljenja u određenoj fazi ali ne sve. Kako bi se poboljšala osjetljivost metoda, Lu želi povećati vrijeme inkubacije te možda proizvesti enzim koji proizvodi više glukoze.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)