Stari i novi antivirusni lijekovi u prevenciji karcinoma kod hepatitisa B

HBV HCCPrema sistematskoj reviziji 45 studija koja uključuje 9330 pacijenata, stari i novi antivirusni lijekovi imaju sličan učinak u sprječavanju hepatocelularnog karcinoma kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom B.

Omjer hepatocelularnog karcinoma (HCC) je bi skoro identičan kod pacijenata kojiam su davani stari lijekovi (lamivudin i adefovir) i pacijenata kojima su davani novi lijekovi (entecavir, telbivudin ili tenofovir), varirajući od samo 0.012 do 0.017 po osobi po godinama praćenja – prijavio je Dr. Ashwani K. Singal na godišnjem sastanku AASLD.

„Ovo je iznenađujuće otkriće kako ne postoji razlika,“ komentirao je u intervjuu. „Bez obzira koji lijek koristite, učestalost je slična – mala je ali je slična.“

Iznenađenje dolazi iz činjenice da novi lijekovi imaju manji omjer od razvoja otpornosti na njih i postižu kontinuiranu supresiju DNA od hepatitis B virusa za vrijeme produžene terapije, objasnio je Dr. Singal. I ustvari, u studiji je nedetektabilna DNA u periodu praćenja je bila povezana sa smanjenim rizikom od HCC.

On je nagađao kako očigledna ne superiornost novih lijekova kod ovog rezultata može biti povezana sa relativno malim brojem pacijenata koji se sa njima liječe. Komentirao je kako „sada kada imamo novije antivirusne lijekove, možda trebamo veće, prospektne studije kako bi vidjeli da li je jedan lijek bolji od drugog.“

Osim što pacijenti imaju detektabilnu virusnu DNA u zadnjem nalazu, pacijeti stariji od 50 godina i pacijenti sa cirozom pri početku antivirusne terapije su imali veći omjer HCC nego li njihove kolege u retrospektivnoj studiji. Glavna pouka je da „bi se ove populacije trebale pažljivije pratiti čak i ako su na liječenju“, ustrajao je Dr. Singal, gastroenterolog na Mayo klinici u Rochesteru.

Istražitelji su proveli sistematsku recenziju zbog toga što je od najmanje 10 dodatnih studija od kojih je nekoliko uključivalo nove antivirusne lijekove, bilo objavljeno od zadnje velike meta-analize 2010 godine koja se s time bavila.

Oni su identificirali oralne antivirusne terapije među pacijentima sa kroničnim hepatitisom B koje su bile objavljene na Engleskom jeziku bez obzira da li su pacijenti imali cirozu ili ne i da li su već ranije bili na terapiji ili im je to prvi put. Ali su studije morale imati dužinu liječenja od najmanje 12 mjeseci i naknadni period praćenja od najmanje 2 godine. Pacijenti sa HIV ili hepatitis C koinfekcijom su bili isključeni.

Kao suprotnost prethodnim meta analizama, recenzija koja je korištena za statističku metodu je uzela u obzir veću vjerojatnost detekcije HCC sa dužim periodom praćenja, napomenuo je Dr. Singal.

Sveukupno, 42% pacijenata je primalo lamivudin (Epivir), 32% je primalo adefovir (Hepsera), 10% je primalo tenofovir (Viread), 9% je primalo telbivudin (Tyzeka) a 7% je primalo entecavir (Baraclude).

Rezultati procjene su pokazali kako se omjer HCC nije značajnije razlikovao kod usporedbe starih i novih lijekova: bio je 0.012 po osobi po godini praćenja sa lamivudinom u kontroliranim studijama, 0.017 sa lamivudinom u nekontroliranim studijama, 0.015 sa adefovirom sa ili bez lamivudina i 0.012 sa entecavirom, telbivudinom ili tenofovirom.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)