Bristol-Myers Squibb cilja hepatitis C sa 2.5 milijarde dolara vrijednom ponudom za kupnju Inhibitexa

HCVAmerički farmaceutski div Bristol-Myers Squibb namjerava kupiti Američku biotehnološku kompaniju Inhibitex u 2.5 milijardi dolara vrijednom poslu, jačajući svoj portfelj lijekova ciljajući sve veće hepatitis C tržište.

Trenutno se smatra kako je globalno tržište hepatitisa C vrijedno približno 3 milijarde dolara ali procjene sugeriraju da bi do 2020 godine moglo biti vrijedno 20 milijardi dolara.

Ovo bi trebalo dati Bristol-Myers pristup Inhibitexovom potencijalnom lijeku za hepatitis C (INX-189) koji je prvi put napravljen prije tri godine u Welsh School of Pharmacy pri Cardiff univerzitetu. Chris McGuigan, profesor na univerzitetu i član Inhibitex odbora radi na lijeku koji je srednjoj fazi istraživanja.

Bristol-Myersov nasrtaj na Inhibitex će poduprijeti njegov razvojni proces zbog toga što se veća kompanija osvježava za svoje generičko natjecanje za razrjeđivač krvi (Plavix) koji iam godišnju prodaju u vrijednosti od 6 milijardi dolara.

Dogovor će također povećati Bristol-Myersov trag u sve većem natjecanju u hepatitis C tržištu gdje se proizvođači lijekova bore kako bi osigurali proizvode koji najviše obećavaju.

Proteklih godina je viđen značajan napredak u liječenju hepatitisa C, virusne infekcije koja može dovesti do oticanja jetara.

Prema Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji, skoro 170 miliona osoba u svijetu nosi u sebi taj virus koji se prenosi preko izlaganja inficiranoj krvi a više od 350,000 osoba svake godine umire uslijed povezanosti sa tim oboljenjem.

Farmaceutske kompanije su zbog toga ubrzale napore za osvajanje tržišta sa primjerom Američkog proizvođača Gilead Sciences koji je u prosincu ponudio 10.8 milijardi dolara za kupovinu eksperimentalnog lijeka za hepatitis C kojega proizvođača Pharmasset.

„Akvizicija Inhibitexa je zasnovana na Bristol-Myers Squibbovoj dugoj povijesti otkrivanja, razvoja i pružanja inovativnih novih lijekova u virologiji te obogaćivanju portfelja istražnih lijekova za hepatitis C,“ izjavio je Lamberto Andreotti, izvršni direktor Bristol-Myersa.

„Postoje značajne neispunjene medicinske potrebe kod hepatitisa C. Ova akvizicija predstavlja važnu investiciju u dugoročnom rastu kompanije.“

Bristol-Myers predviđa kombiniranje INX-189 sa svojim proizvodima u razvoju kako bi kreirali samo oralni režim lijekova.

Elliott Sigal, Bristol-Myersov glavni znanstveni djelatnik je nadodao kako Inhibitexov proizvod dodaje grupi portfelja „dodatne opcije za razvijanje sve-oralnog režima sa boljim omjerom izlječenja, kraćim trajanjem terapije i manjom toksičnošću nego li trenutni standard liječenja“.

Russell Plumb, Inhibitexov izvršni direktor izjavio ja kako dogovor stavlja njihova sredstva „u ruke organizacije koja ih može optimalnije razviti.“LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)