Nerazumna ishrana je neprijatelj jetara

nerazumna ishranaOsvrćući se na nerazumnu ishranu, ovih pet strategija može pomoći u sprječavanju akumulacije masnoća u jetrima.

Iako ne volimo priznati, većina nas zna što je to nerazumna ishrana. To je ono što se uobičajeno događa kada zasjednemo ispred televizora, u kinu ili ispred kompjuterskog ekrana – kada žvačemo hranu bez obzira da li smo stvarno gladni. Nažalost, nerazumna ishrana je glavni krivac stjecanja prekomjerne težine, problema koji vodi do oboljenja masne jetre kod približno jedne četvrtine odraslih Amerikanaca.

O oboljenju masne jetre

Prividno se podudarajući sa povećanjem učestalosti pretilosti, visokog kolesterola i dijabetesa, akumulacija masnoće je sve više učestala. Usprkos osjećaju umora ili tupoj boli u gornjem desnom dijelu abdomena, rani stupnjevi oboljenja masne jetre nažalost općenito ne pokazuju nikakve simptome – jer, ako se dovoljno rano otkrije, može doći do reverzibilnosti. Ipak, ako se dovoljno brzo ne obrati pozornost na nju, oboljenje masne jetre može prouzročiti nepopravljivu štetu na jetri.

Oboljenje masne jetre je poznato kao ne-alkoholno oboljenje masne jetre (NAFLD) kod osoba koje ne konzumiraju prekomjernu količinu alkohola. Kada dođe do nakupljanja masnoće u jetri, njezina ozbiljnost može varirati:
  • Rani stupanj je poznat kao jednostavna masna jetra, zvana steatoza.
  • U idućem stupnju, akumulacija masnoće u jetri je popraćena upalom. Ovo je poznato kao ne-alkoholni steatohepatitis (NASH).
  • Kako NASH napreduje, masna jetra može dovesti do ciroze, ozbiljnog stanja koje je ireverzibilno, popraćeno ožiljcima na jetri.

O nerazumnoj ishrani

Nerazumna ishrana je ono što se događa kada sami konzumiramo obiteljsko pakiranje sladoleda ili porodično pakiranje čipsa – čak i ako nismo osobito gladni. To se također može dogoditi kada osoba ne prepozna da je umjerena plata sa hranom zamijenjena sa velikom platom ali je bez obzira na sve velika porcija ipak konzumirana. Proučavana od strane prehrambenog psihologa dr. Brian Wansink na Cornell univerzitetu, navika nerazumne ishrane može dovesti do neželjenog dobitka na težini.

Na osnovi različitih studija Wansink je otkrio slijedeće:
  • Na pitanje postavljeno 150 Parižana kako znaju kada su završili večeru oni su odgovorili, „Kada smo siti“. Na to isto pitanje 150 stanovnika Čikaga su odgovorili, „Kada je plata prazna“
  • Pri promatranju 168 kino-posjetilaca, osobe konzumiraju 34-45% više kokica ako su poslužene u ekstra velikim pakiranjima nego li u standardnim – čak i ako su kokice bile stare.
  • Korištenjem posude sa juhom bez dna koja je bila pod pritiskom ispod stola i lagano se punila od dna bez da je to osoba znala, osobe sa takvom posudom su konzumirale 73% više juhe nego lione sa običnom posudom. Zanimljivo, osobe sa posudom bez dna nisu se smatrale više sitima od onih koje su manje jele.
Wanasinkove studije pokazuju kako lako može doći do nerazumne ishrane, sigurnom suradniku kod puno slučajeva oboljenja masne jetre.

Strategije za izbjegavanje nerazumne ishrane

U naporima za sprječavanje razvoja masne jetre ili barem sprečavanja napredovanja steatoze u NASH ili cirozu, slijedeći savjeti mogu pomoći u zaustavljanju nerazumne ishrane.

1) Planiranje – Razmišljajući unaprijed kako ograničiti potrebu za grickanjem, možete razviti efikasan plan za akciju. Na primjer, imati spremljeno svježe nasjeckan voćni kup u svrhu obuzdavanja naizgled stalne gladi je zdravi pristup potrebi za grickalicama koji neće dovesti do nakupljanja masnoća u jetri.

2) Bilješka – Odvojite vremena za zabilješku koliko hrane konzumirate svaki dan. Kada imate zapisano sve oblike i količine hrane koju ste konzumirali, relativno lako možete uočiti tendencije nerazumne ishrane.

3) Voda – Zbog toga što se dehidracija često zamijeni za glad, uvijek imajte spremljeno dovoljnu količinu vode u boci. Osim što će te napuniti stomak i umanjiti želju za hranom, konzumacija velike količine vode je korisna za jetru. Jednom kada se navikne na konzumaciju više vode, većina osoba otkrije kako se njihova želja za nerazumnom ishranom smanjla.

4) Fokusiranje na jedenje – Kada jedete obrok ili zakusku, fokusirajte se na hranu. Zbog toga što se većina nerazumne ishrane događa kada ste ispred televizora (kada um nije fokusiran na hranu), razmislite o zabrani unošenja hrane u sobu gdje je televizor. To će vam pomoći da pretvorite vaše iskustvo u obzirno (suprotno od bezobzirno) hranjenje.

Naučite se umjerenom zadovoljstvu – dr. Jean Kristeller, profesorica psihologije na Indiana State Univerziteta izjavila je da iako je istina da se mnogi od nas nerazumno hrane, možemo sebe istrenirati da bolje znamo kada smo siti. Sugerirala je da počnemo sa jednostavnom tehnikom hranjenja. „Natočite si čašu sa 2 dcl vode, popijte pola i koncentrirajte se na osjećaj u stomaku. Onda popijte drugu polovicu. Kristellar je rekla, „ljudi odmah primijete razliku. Voda proširi stomak i osjećaju se sito.“  

Ovih pet strategija hranjenja mogu pomoći u pravilnom hranjenu – načinu života koji ne samo što štiti protiv pretilosti, hipertenzije i dijabetesa nego također stavlja dodatne prepreke između zdrave jetre i razvoja oboljenja masne jetre.


Reference:

http://health.usnews.com/health-news/diet-fitness/diabetes/articles/2009/03/05/4-easy-ways-to-prevent-mindless-eating, 4 Easy Ways to Prevent Mindless Eating, Katharine Hobson, Retrieved August 8, 2011, US News & World Report, 2011.

http://view.mail.health.harvard.edu/?j=fe6116777167007c7111&m=febb15747d630d7a&ls=fe051c747766077d75147775&l=fe57157677630c7b7217&s=fe591c797661017a7414&jb=ffcf14&ju=fe321771706c067c741173&r=0, Eating to Boost Energy, Retrieved August 8, 2011, Harvard Health Publications, 2011.

http://www.blogher.com/5-tips-curb-mindless-grazing?page=0,0, 5 Tips to Curb Mindless Grazing, CrissiD, Retrieved August 8, 2011, BlogHer, 2011.

http://www.everydayhealth.com/heart-specialist/cholesterol-snacks.aspx?xid=nl_EverydayHealthHealthyAging_20110811, Cholesterol-Smoking Snacks, Everyday Health, Inc., 2011.

Dr. Arthur Agatston, Retrieved August 11, 2011, http://www.livestrong.com/article/331091-how-to-curb-snacking/, How to Curb Snacking, Ann Wolters, Retrieved August 8, 2011, Demand Media, Inc., 2011.

http://www.webmd.com/diet/news/20110805/ways-combat-mindless-eating?src=RSS_PUBLIC, Ways to Combat Mindless Eating, Charlene Laino, Retrieved August 8, 2011, WebMD, LLC, 2011.





LINK:
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)