Da li je izbjeljivač loš za vašu jetru?

izbjeljivačBez obzira da li je u vašoj vodi, boji za kosu, deterdžentu ili sredstvu za čišćenje WC-a, naučite zbog čega izbjeljivač nije dobar za vašu jetru.

Sadržavajući kemijski sastojak natrij hipoklorit, izbjeljivač predstavlja proizvod koji upotrebljavamo svakodnevno u različitim namjenama. Može se jednostavno kupiti u svakoj trgovini, izbjeljivač pročišćava vodu, izbjeljuje kosu, otklanja mrlje i dezinficira površine. Široka primjena natrij hipoklorita i njegova uobičajena prisutnost kod većine domaćinstava u Americi je nezavisna o njegovom stupnju toksičnosti. Nažalost, osobe sa jetrenim oboljenjem su posebno osjetljive na toksičnost izbjeljivača.

Kao organ čija je primarna funkcija filtriranje toksina iz tijela, zadaća jetre je prevencija nagomilavanja otrovnih supstanci u krvi. Kada neka osoba ima kronično oboljenje jetre, to oboljenje čini znatno otežanim detoksifikaciju. Osoba sa upaljenom ili oštećenom jetrom ima manje jetrenih stanica za neutralizaciju toksina – situacija koja rezultira nakupljanjem otrova. Ako su ti otrovi dovoljno snažni, nakupljanje dovodi do jače upale jetre i oštećenja jetrenih stanica. Kako bi se spriječilo pogoršanje stanja, osobe sa kroničnim oboljenjem jetre moraju pronaći način za smanjenje količine toksina koju jetre mora pročistiti.

Osim ako ne dođe do interakcije sa koncentriranim, velikim količinama izbjeljivača ili miješanjem sa amonijakom, postoji malo informacija koje direktno dokumentiraju ovu kemijsku toksičnost. Ipak, daljnja istraživanja o ovom sredstvu za čišćenje/ izbjeljivanje otkivaju kako osobe sa narušenom jetrenom funkcijom savjetuju da izbjegavaju kontakt (preko inhalacije, apsorpcije ili naravno gutanja) sa natrij hipokloritom. Služeći kao upozorenje osobama sa jetrenim oboljenjem, podaci o sigurnosti na radnom mjestu upozoravaju kako natrij hipoklorit može biti neurotoksin i prouzročiti oštećenje jetre.

Istražujući sigurnosni profil izbjeljivača, većina izvora će uključiti slijedeće:
  • Glavni sastojak klornog izbjeljivača je natrij hipoklorit.
  • Izbjeljivač iritira kožu i može prouzročiti ozbiljna oštećenja vida uključujući slijepilo.
  • Natrij hipoklorit može stvoriti otrovni klorni plin ako se pomiješa sa amonijakom ili octom.
Jedan od glavnih opsnosti natrij hipoklorita je u tome da lako može izazvati burnu reakciju sa organskim supstancama, ne samo amonijakom. Jedan os sastojaka izbjeljivača – klor je glavni sastojak vinila, pesticida, rashladnih sredstava i antifriza. Primarna zabrinutost u vezi toksičnosti klora je njegova sposobnost stvaranja više toksičnih nusproizvoda. Klor reagira sa organskom tvari kod konzumiranja vode i proizvodi trihalometane, grupu kemijskih sastojala za koje se vjeruje da su toksični i kancerogeni (uzrokuju karcinom).

Zbog toga što je on poznato sredstvo koje pogoršava zdravlje, većina studija o zdravstvenim učincima izbjeljivača je urađena na životinjama. Slijedeća studija pokazuje kako je ova kemikalija štetna za život u vodi. Objavljena 2010 godine u žurnalu Chemosphere, Španjolski istraživači su dokazali kako je voda u koju je dodan natrij hipoklorit generirala oksidativni stres na riblju vrstu „Senegalski list“ (Solea senegalensis). Oksidativni stres je katalizator za stanično oštećenje, bez obzira na vrstu. Zbog toga postoji dovoljno razloga za pretpostavku da ono što može oštetiti riblje stranice može također oštetiti ljudske stanice.

Trihalometani su grupa organskih kemikalija koji se često pojavljuju u vodi za piće kao rezultat dodavanja klora u svrhu dezinfekcije. Trihalometani se formiraju kada klor reagira sa materijalima koji se prirodno pojavljuju u vodi. Kao rezultat kloriranja, često se pronađu ova četiri trihalometana:
  1. Triklorometan (kloroform)
  2. Bromdiklormetan
  3. Dibromklormetan
  4. Tribrommetan
Od ovih četiri, kloroform je trihalometan koji se najučestalije može pronaći u kloriranoj vodi. Osim poznatog karcinogenog učinka kloroforma, ova kemikalija je također snažan jetreni toksin.

Postoji više upotreba za izbjeljivač – u kućanstvu, u vodoopskrbi i na tijelu. Iako je ovo kemikalija koja se najčešće može pronaći u kućanstvu, ona nije najsigurniji sastojak za osobe sa narušenim zdravljem jetre. Usprkos pomanjkanju pokusa, univerzalno saznanje da je natrij hipoklorit opasan toksin, zdrav razum i opsežno istraživanje ukazuje da osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjima pronađu sigurnu alternativu ta izbjeljivač.



Reference:

http://des.nh.gov/organization/commissioner/pip/factsheets/ard/documents/ard-ehp-13.pdf , Trihalomethanes: Health Information Summary, Retrieved January 7, 2012, New Hampshire Department of Environmental Services, 2012.

http://lesstoxicguide.ca/index.asp?fetch=household#blea, Household Cleaners, Retrieved January 7, 2012, Environmental Health Association of Novia Scotia, 2012.

http://www.chicagolivinggreen.info/doc_common_hazardous_ingredients_2.pdf, Common Hazardous Ingredients in Household Cleaning Products – Part 2, Retrieved January 7, 2012, chicagolivinggreen.info, 2012.

http://healthychild.org/issues/chemical-pop/chlorine/, Chlorine, Retrieved January 7, 2012, Healthy Child Healthy World, 2012.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20022624, Biomarker responses in Solea senegalensis exposed to sodium hypochlorite used as antifouling, Lopez-Galindo C, et al, Retrieved January 7, 2012, Chemosphere, February 2010.




LINK:
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)