Povećanje HBV viremije povećava rizik od karcinoma jetre

HBVKod podskupine REVEAL studije kohortne grupe sa HBV DNA 104 (10,000) kopija/mL, bez dokaza o cirozi jetre na početku studije, anti-HCV negativnim i ≥2 raspoloživa smrznuta uzorka za HBV DNA testiranje, rizik od razvika hepatocelularnog karcinoma je bio snažno povezan sa povećanjem HBV DNA.  

Omjer rizika je bio četiri puta veći za osobe sa HBV DNA od 300 do <104 (10,000) kopija/mL a bio je šest puta veći kod osoba sa HBV DNA 104 kopija/mL (>10,000) kada se vršila usporedba sa osobama koje su spontano postigle nedetektabilni nivo HBV DNA (<300 kopija/mL).Kronično povećani serumski ALT nivo je također bio značajan pretskazatelj razitka HCC

Zaključci autora

Povećani nivo HBV DNA ostaje vrlo značajan pretskazatelj HCC nakon uzimanja u obzir praćenja HBV DNA i promjena u serumskom ALT nivou.

Ovo je neovisno od ostalih virusnih i osobnih faktora kao što su HBsAg status, starost i spol.

Postojanost visoke HBV viremije dovodi do većeg rizika od HCC. Dugotrajno praćenje HBV viremije je neophodno u liječenju kroničnog hepatitisa B.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)