Zbog čega se utrostručio karcinom jetre?

HCV HCCDok je prevalencija brojeva slučajeva karcinoma u opadanju, neki oblici su u porastu. Učestalost jednog od (za liječenje) najtežih oblika karcinoma jetre se utrostručila tijekom proteklih 30 godina. A istraživači počinju razumjeti zbog čega.

Infekcija hepatitisom C uništava jetru ostavljajući ožiljke na tkivu i trajno oštećenje. Istraživači sada vjeruju kako je porast slučajeva hepatitisa C ono što stoji u pozadini najvećeg povećanja slučajeva hepatocelularnog karcinoma (HCC) – raka jetre. Pretilost također ima važnu ulogu u ovom trendu.
Ako ste ikada upotrebljavali teške narkotike, testirajte se na hepatitis C.

Studija sa Mayo klinike predvođena dr. Ray Kim, specijalistom gastroenterologije i hepatologije je ispitala podatke iz nekoliko desetljeća sa Rochester Epidemiology Projekta. Ovo ispitivanje je otkrilo nekoliko zanimljivih činjenica.

Sveukupna učestalost HCC je veća nego li što nacionalni institut za karcinom (National Cancer Institute - NCI) pretpostavlja – 6.9 slučajeva je otkriveno kod 100,000 osoba nasuprot procjeni NCI od 5.1 na 100,000. Prije dva desetljeća karcinom jetre je uobičajeno dolazio kao rezultat ožiljaka na tkivu od konzumiranja alkohola ili ciroze.

„Može proći 20-30 godina da se ožiljci na jetri od hepatitisa C razviju u karcinom“, izjavio je Dr. Kim. „Sada vidimo pacijente sa karcinomom starosti 50 i 60 godina koji su stekli hepatitis C prije 30 godina a čak nisu znali da su inficirani,“ izjavio je.

Zajedno sa ovom oboljenjem 11% slučajeva HCC je bilo povezano sa pretilošću, posebno sa oboljenjem masne jetre. Dr. Kim vjeruje kako zbog nacionalnog povećanja krize pretilosti, omjer karcinoma jetre „može dramatično porasti u doglednoj budućnosti.“

„To je sveukupno mali postotak slučajeva,“ izjavio je Dr. Kim. „Ali sa nacionalnom epidemijom pretilosti, mi vjerujemo kako se omjer karcinoma jetre može dramatično povećati u doglednoj budućnosti.“

Druga studija sa Mayo klinike predvođena istraživačem dr. sc. Abdirashid Shire je istraživala imigrante iz somalije. Hepatitis B, koji je također rizični faktor je uobičajen u toj zemlji. Istraživači su bili iznenađeni kada su shvatili da je čak i u ovoj populaciji hepatitis C bio primarni uzročnik karcinoma jetre.

Obje studije sugeriraju kako se osobe koje imaju veći rizik za karcinom jetre – osobe koje imaju hepatitis C i osobe koje su rođene u zemljama gdje je hepatitis C učestaliji – trebaju testirati na karcinom jetre koji je u većini slučajeva liječiv kada se rano otkrije.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)