Obećavajuće eksperimentalno cjepivo za hepatitis C

HCVNovo cjepivo protiv kroničnog hepatitisa C je pokazalo obećavajuće rezultate u ranom stadiju kliničkog pokusa na ljudima, izjavili su Engleski i Talijanski znanstvenici u srijedu.

Izjavili su kako je eksperimentalno cjepivo koje je zasnovano na modificiranom hladnom virusu bilo sigurnosno testirano na 41 osobi, generiralo imunološki odgovor sličan onome koji se može pronaći kod osoba koje imaju rijetku prirodnu obranu protiv ovog oboljenja.

Rezultati sugeriraju kako će u budućnosti možda biti moguće razviti potencijalno dugotrajno cjepivo koje će biti efikasno u velikom opsegu protiv hepatitisa C – virusa za koji se procjenjuje da je s njim inficirano približno 170 miliona osoba širom svijeta.

Ali istraživači čija su otkrića objavljena u Science Translational Medicine žurnalu, upozoravaju kako je potrebno puno višegodišnjeg istraživanja prije razvitka uspješnog cjepiva.

„Otkrili smo kako je moguće grupirati veliki stanični imunološki odgovor na hepatitis C koji traje najmanje godinu dana,“ izjavio je Paul Klenerman sa Oxford Univerziteta koji je vodio prve pokuse cijepljenja na ljudima.

„Imunološki odgovor koji smo vidjeli je uzbuđujući i počinjemo slijedeću fazu pokusa,“ naveo je u izjavi o rezultatima dodajući: „To može biti dugačak put“.

Hepatitis C uzrokuje virus koji se prenosi krvlju. Inficirane osobe ga migu imati godinama bez simptoma ali ako se ne liječi može dovesti do ciroze, raka jetre i smrti.

Glavni lijekovi za liječenje hepatitisa C su bili kombinacija generičkih lijekova interferona i ribavirina ali su oni imali samo približno 50% šanse za uspjeh a interferon može prouzročiti simptome slične gripi zbog kojih puno pacijenata prekine liječenje.

Novi lijekovi uključujući Incivek iz Vertex Pharmaceuticals i Merckov Victrelis koji su licencirani 2011 godine i postali popularni ali se još uvijek trebaju uzimati sa interferonom i ribavirinom.

Zbog toga što se virus hepatitisa C konstantno mijenja predstavlja tešku metu za dizajniranje cjepiva a do sada još nije razvijeno uspješno cjepivo. Postoji također šest podvrsta virusa čineći otežanim razvoj cjepiva koji djeluje na sve vrste.

Tim je radio sa istraživačima iz Birmingham Univerziteta i Okairos, male Talijanske biotehnološke tvrtke na novom pristupu u razvoju cjepiva stimulirajući različiti dio imunološkog sistema od onog koja su pokušali ranija cjepiva.

Istraživači su objasnili kako je novo cjepivo dizajnirano da generira odgovor od imunoloških T-stanica do unutrašnjih dijelova virusa što je stalnije umjesto pokušaja generiranja napada antitijela na virusni omotač koji se stalno mijenja.

„Vanjski dio hepatitis C virusa je vrlo promjenjiv ali je unutrašnjost virusa stabilnije. To je mjesto koje je pokretački mehanizam virusa, gdje možemo biti u mogućnosti da uspješno ciljamo većinu ključnih dijelova pokretačkog mehanizma,“ izjavio je Klenerman.

Tim je testirao cjepivo u takozvanoj fazi I studije dizajniranoj primarno za ocjenjivanje sigurnosti cjepiva. Ukupno 41 zdrava odrasla osoba je sudjelovala u studiji a rezultati su pokazali kako je cjepivo sigurno te kako je u mogućnosti stimulirati veliki odgovor T-stanica protiv hepatitisa C koji je trajao najmanje godinu dana.

Istraživači iz Oksforda počinju pokuse kako bi vidjeli da li cjepivo može pomoći u liječenju osoba koje su već inficirane sa hepatitisom C kao i kontinuiranom razvoju cjepiva u cilju što boljeg imunološkog odgovora.

„Odgovor T-stanica često postaje slab kod osoba sa kroničnom hepatitis C infekcijom,“ izjavio je Klenerman. „Moguće je da upotreba cjepiva za pojačavanje imuniteta postane dio bilo kojeg liječenja sa ostalim lijekovima.“

Odvojeni istraživački tim iz SAD također planira veliki pokus na rizičnim grupama kako bi vidjeli da li cjepivo može zaštititi protiv ponovne infekcije sa hepatitisom C, izjavio je Klenerman.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)