Majke sa hepatitisom B mogu dojiti novorođenčad sve dok

HBVNova studija sugerira majke sa hepatitisom B mogu dojiti novorođenčad bez straha kako će prenijeti oboljenje na dijete sve dok primaju odgovarajuću imunoprofilaksu.

Recenzija studije provedene u Third Affiliated Hospital u Sun Yat-sen Univerzitetu u Guangzhou, republika Kina otkrilal je kako ne postoje razlike u riziku stjecanja hepatitisa B između grupe djece koja je bila dojena ali primala imunoprofilakse i grupe koja nije bila dojena pri čemu je hepatitis B površinski antigen bio smatran kao standardna dijagnoza za oboljenje.

Z. Shi i kolege su proučili medicinsku bazu podataka uključujući MEDLINE, EMBASE, Cochrane Library, National Science Digital Library, i China Biological Medicine Database te odabrali deset kvalificiranih studija za recenziju.

Sve studije su pokusi sa 751 dojenčadi starosti od 6-12 mjeseci koji su u grupi dojenja a koji su primili odgovarajuću imunoprofilaksu i 873 dojenčadi koji nisu bili u grupi dojenja.

Istraživači su također otkrili da kada se periferna krv sa hepatitis B površinskim antigenom ili koja je HBV DNA pozitivna smatra standardom za dijagnosticiranje hepatitisa B, oni koji su bili dojeni su imali konkretno 14% manje šanse od stjecanja hepatitisa B u usporedbi sa onima koji su bili u grupi koja nije bila dojena.

Hepatitis B cjepivo se u SAD daje dojenčadi prvog dana života. U puno država roditelji se često odlučuju d ne daju djeci ovo hepatitis B cjepivo zbog osobnih, filozofskih ili regionalnih razlika. Ali cjepivo može biti korisno kod majki koje imaju hepatitis B.

Hepatitis B virusna infekcija je ozbiljno zarazno oboljenje. Kronicitet tj. aktivni virus dovodi do ozbiljnog oštećenja jetre što povećava šanse za razvoj karcinoma jetre.

Vjeruje se kako se ovo oboljenje prenosi sa osobe na osobu preko kontakta sa tjelesnom tekućinom kao što je krv ili sjemenom.

Dojenje se smatra važnim kako za majke tako i za dojenčad. Djeca koja se doje imaju manje šanse za oboljenje od infekcija i ostalih oboljenja kao što su dječja pretilost. Majke koje doje imaju manje šanse za razvoj raka dojke.

Liječnici u SAD preporučuju dojenje kroz najmanje 6 mjeseci te ako je moguće 12 mjeseci ako tako žele i majka i dijete.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)