Konačno 99% šanse za izlječenje hepatitisa C

HCVMerck, kao jedna od danas najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu nudi nadu u Novoj godini za pacijente sa hepatitisom C, nazvanog „tihi ubojica“ koji prikriveno vreba u tijelu kroz 30 godina dok naposljetku ne prouzroči zatajenje jetre i karcinom.

Reporter je bio jedan od nekoliko Azijskih novinara koje je Merck nedavno pozvao na ekskluzivno razgledanje sjedišta u Whitehouse Station, New Jersey, i vrhunski opremljenoj tvornici u North Wales i West Point, Pennsylvania. Ova kompanija je poznata kao MSD ili Merck Sharp & Dohme izvan Sjeverne Amerike.

Merck, možda najbolje poznat u Filipinima po proizvodnji Gardasila, vodećem svjetskom cjepivu protiv HPV virusa, odavna je zagovaratelj zdravlja kod žena posebno kod trudnica.

Početkom milenija Merck se spojio sa Schering-Plough, još jednom poznatom farmaceutskom kompanijom sa dugom tradicijom u istraživanju.

Sa nedavnim odobrenjem Merckovog Victrelisa (također poznatog pod imenom boceprevir), pacijentima sa hepatitisom C genotipom 1 se garantira „99%“ šanse za izlječenje. Genotip 1, najučestaliji oblik hepatitisa C u Azijsko-Pacifičkom području je bio jedan od najteže lječivih genotipova.

To je bilo prije predstavljanja Victrelisa, izjavila je Lisa Pedicone, Merckov direktor za znanstvenu problematiku i infektivna oboljenja.

Na osnovi studije koju je Merck koristio za dobivanje raspoloživih podatka iz svake zemlje, zaključeno je kako je genotip 1 najrasprostranjeniji u zemljama kao što su Taiwan, Egipat i deseci ostalih.

Nije bilo raspoloživih podataka sa Filipina. Ali to ne znači da tamo ne postoji hepatitis C.

Slično kao i virus HIV koji uzrokuje AIDS, hepatitis C se može steći preko intravenske upotrebe narkotika upotrebom prljavih igala, izjavila je Pedicone.

„Ranih devedesetih godina najčešći način prijenosa je bio preko transfuzije krvi,“ dodala je. „Virus nije bio identificiran a pacijentima koji su trebali transfuziju krvi prilikom operacija i hitnih slučajeva je davana krv iz izvora koji su imali hepatitis C ali nisu bili svjesni njega.“

Inficirana krv

Ovo djelomično objašnjava zašto je hepatitis C najviše rasprostranjen među osobama starijim od 40 godina. Veći broj njih je vjerojatno dobio oboljenje preko krvi inficirane sa hepatitisom C.

„Tretman koji je sve do sada bio raspoloživ za hepatitis C genotip 1 nije naj-optimalniji,“ izjavila je Pedicone. „To može značiti da čak nakon jedne godine terapije samo 40% pacijenata bude izliječeno.“

Ali je Pedicone naglasila važnost pronalaženja odgovarajućeg liječenja čak i ako su pacijenti većinom bez simptoma. Hepatitis C, bez obzira na genotip jača tijekom godina te je posebno jak u starijoj dobi zbog toga što vremena dolazi do slabljenja imunološkog sistema te dolazi do pojavljivanja ostalih oboljenja.

„Ako se previše čeka može postati prekasno,“ izjavila je Predicone, „hepatitis C neće nestati sam od sebe. U SAD i puno ostalih razvijenih zemalja hepatitis C je postao vodeći uzročnik raka jetre te transplantacije jetre.“

Isplati se rano otkrivanje i liječenje. Sve što treba je test krvi a ne i biopsija jetre ako pripadate visoko rizičnoj grupi ili imate razlog za sumnju da imate hepatitis C.

Prije odobrenja Victrelisa u SAD prošle godine (Merck očekuje odobrenje u ostatku svijeta uključujući Filipine tijekom 2012 godine) liječnici su liječili pacijente sa hepatitisom C sa kombiniranom terapijom koja se sastoji od tjednih injekcija pegiliranim interferonom te ribavirinom kroz 48 tjedana.

Pegilirani interferon djeluje tako što pojačava imunološki sistem u tijelu suprotno djelovanju virusa. Ovaj lijek, izjavila je Pedicone je „ne specifičan“ i dolazi sa puno nuspojava.

Pacijenti koji nemaju simptome ne vole ga uzimati i imaju dobar razlog za to. Osim dužine tretmana, većina osoba koje se općenito dobro osjećaju dožive simptome nalik gripi kao što su temperatura i bol u tijelu odmah nakon početka tretmana. Neki čak i odustanu za vrijem tretmana.

Ribavirin ima različite ali jednako problematične nuspojave. Zbog toga što je toksičan za eritrocite, pacijenti mogu doživjeti umor i ostale nuspojave koje rezultiraju anemijom i smanjenjem nivoa hemoglobina.

„Sve do danas nitko nije točno znao kako ribavirin djeluje,“ izjavila je Pedicone, „ali djeluje i on je potreban kako bi liječenje uspjelo. Neki vjeruju da on zaustavlja razmnožavanje virusa.“

Ali najgori dio je taj da se samo 40% hepatitis C pacijenta sa genotipom 1 izliječi nakon svih problema sa nuspojavama.

„Zbog toga, ako ste bili pacijent i gledate na šanse, lako se možete obeshrabriti zbog toga što se vrlo teško izliječiti,“ izjavila je Pedicone. „Ali opet, važno je naglasiti kako se liječenje isplati.“

Azijsko podrijetlo

Zasnovano na njihovom genetskom ustroju, osobe iz Azije sa hepatitisom C genotipom 1 imaju veće šanse za izlječenje sa kombiniranom terapijom, nadodala je Pedicone. Osobe Afričkog podrijetla su slabiji kandidati za iste terapije dok su bijelci „negdje u sredini“.

Za razliku od pegiliranog interferona i ribavirina koji djeluju tako što tijelo suzbija virus, Victrelis djeluje na sam virus. Kao najbolji dio toga, vrijeme tretmana sa Victrelisom je ponekad kratko samo 24 tjedana ako krv pacijenata pokaže kako je negativne ili nedetektabilna na virus nakon serije testiranja.

Kako on djeluje? Kao proizvod nekoliko godina istraživanja i kliničkih pokusa tijekom tri faze uključujući nekoliko grupa pacijenata, Victrelis je inhibitor proteaze koji direktno vrši supresiju virusne proteaze ili mehanizma koji omogućava da se on reproducira unutar jetrenih stanica.

„On zaustavlja reprodukciju virusa omogućujući imunološkom sistemu tijela da napadne i ubije virus,“ izjavila je Pedicone.

Da bi Victrelis djelovao, još uvjek treba „pozadinsku“ terapiju koja se sastoji od pegiliranog interferona i ribavirina. Ali, zbog toga što je to treći lijek, on značajno povećava šanse pacijenata za izlječenje dok istovremeno dramatično smanjuje trejanje liječenja.

Usprkos svojoj snazi, Victrelis ipak, kao i ostali antivirusni lijekovi, ne nudi imunitet za one koji su ga uzeli i koji su izliječeni. Bivši pacijenti su izloženi ponovnoj infekciji ako se vrate starim navikama dijeljenja igala ili da u budućnosti  prime inficiranu krv.

Merck i ostale multinacionalne kompanije koje proizvode lijekove se trenutno utrkuju kako bi pronašli učinkovitiji lijek za ostale hepatitis C genotipove.

Jedan lijek koji obećava je MK1572 koji ima potencijal da ubije virus koji je razvio otpornost na ranije lijekove. Pedicone nije mogla reći datum kada će biti raspoloživ ali je Merck trenutno  u drugoj fazi kliničkog pokusa.

„Mi aktivno tražimo sveti gral za sve hepatitis C tretmane,“ izjavila je Pedicone. „Mi predviđamo kako će to biti oralni režim bez interferona bez nuspojava sličnih gripi.“

Merckov ultimativni cilj je iskorjenjivanje virusa kroz razvoj snažnijih lijekova kao i edukacija javnosti o potrebi kontrole zaliha krvi i opasnosti koju predstavljaju zlouporaba narkotika i dijeljenje prljavih igala.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)