Značajan potencijal u liječenju hepatitisa C sa novom Kineskom biljnom medicinom

HCVPodaci iz recentnog sažetka predstavljenog na međunarodnom kongresu u Londonu identificiraju novi sastojak (SBEL1) koji ima sposobnost inhibicije aktivnosti hepatitis C virusa (HCV) u stanicama u nekoliko životnih ciklusa virusa(1)

SBEL1 je sastojak koji je izoliran iz Kineske biljne medicine za koju je otkriveno da inhibira HCV replikaciju za približno 90%. SBELI1 je izvađen iz biljke koja pe pronađena u određenim područjima Tajvana i južne Kine. Ona se u Kineskoj medicini koristi za liječenje grlobolje i raznih upala. Funkcija SBEL1 unutar biljke je nepoznata a njena uloga i podrijetlo se trenutno istražuju.

Znanstvenici su in vitro liječili ljudske jetrene stanice sa SBELI1 prije HCV infekcije i otkrili kako su stanice koje su tretirane sa SBELI1 sadržavale 23% manje HCV proteina nego li one u kontrolnoj skupini sugerirajući da SBELI1 blokira ulazak virusa. Jetrene stanice transfecirane sa HCV, internal ribosome entry site (IRES) – potaknute luciferazom a koje su bile liječene sa SBEL1 su imale smanjenu prijavljenu aktivnost za 50% u usporedbi sa kontrolnom skupinom. Ovo sugerira kako SBEL1 inhibira IRES posredničku translaciju, ključni proces za virusnu proteinsku proizvodnju.

Dodatno, nivo HCV ribonukleinske kiseline (RNK) je bio značajno smanjen za 78% kod HCV inficiranih stanica liječenih sa SBEL1 u usporedbi sa kontrolnom grupom. Ovo pokazuje da SBEL1 može također uticati na proces virusne RNK replikacije.

Prof. Markus Peck-Radosavljevic, glavni tajnik EASL i izvanredni profesor na Bečkom univerzitetu u Austriji je komentirao: „Osobe inficirane sa hepatitisom C su u riziku od razvoja ozbiljnog oštećenja jetara uključujući karcinom jetara i cirozu. U prošlosti je manje od 20% svih HCV pacijenata bilo liječeno zbog toga što su raspoloživi tretmani bili nepogodni zbog male učinkovitosti i visoke toksičnosti. Nedavni napredak znači kako mi sada možemo praktično izliječiti HCV bez nepoželjnih nuspojava. Ipak, različiti genotipovi virusa udruženi sa složenosti oboljenja znači da još postoje nedostignute potrebe za poboljšanje mogućnosti kod svih populacija.“

Profesor Peck-Radosavljevic je nastavio: „SBEL1 je pokazao značajnu inhibiciju HCV na više stadija virusnog ciklusa života što predstavlja izuzetno otkriće jer nam omogućava da dobijemo dublje razumijevanje virusa i njegovu interakciju sa ostalim sastojcima. Ovo naposljetku dodaje našoj biblioteci znanje koje nas može dovesti bliže poboljšanju budućih liječenja.“

HCV napada stanice u tijelu vežući se za specifične receptore u stanicama omogućujući virusu da uđe.(2) Jednom kada je ušao, HCV preotme funkcije stanica poznatih kao transkripcija, prijenos i replikacija što omogućava HCV da napravi kopije virusnih genoma i proteina omogućujući virusu da se širi na ostala mjesta u tijelu (2). Kada HCV uđe u stanicu, otpušta virusnu (+) RNK koja je prepisana od strane virusne RNK i replicira u virusnu (-) RNK koja može biti korišteba kao predložak za replikaciju virusnog genoma u cilju proizvodnje više (+) RNK sinteze virusnog proteina.

Reference:
[1] C.W Lin et al. Multiple Effects Of Chinese Herbal Medicine SBEL1 On Hepatitis C Virus Life Cycle. Abstract presented at the International Liver Congress™ 2014
[2] Scheel, T.K.H. and Charles M Rice, C.M. Understanding the hepatitis C virus life cycle paves the way for highly effective therapies. Nature Medicine, 2013; 19: 837-849
[3] Komar, A.A. and Hatzoglou. Cellular IRES-mediated translation. Cell cycle, 2011; 10 (2): 229-240


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)