Terapija bez interferona izliječila 90% pacijenata

hcvTrenutno liječnici koji liječe pacijente sa hepatitisom C koji imaju cirozu (ožiljke na jetrima) mogu samo ponuditi tretman koji se oslanja na interferon koji djeluje kod manje od polovice pacijenata. Sada nova studija otkriva kako je kombinacija bez interferona bila sigurna, dobro podnašana i izliječila više od 90% od 380 pacijenta sa cirozom jetara na pokusu kroz 12 tjedana.

Hepatitis C je prouzročen virusom koji se širi preko direktnog kontakta sa inficiranom krvi. Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC), više od 3 miliona Amerikanaca je inficirano ovim oboljenjem.

Hepatitis C je glavni uzročnik ciroze, transplantacije jetara i karcinoma jetara u SAD, izjavio je prvi autor studije Fred Poordad, glavni medicinski službenik sa Texas Liver Institute te profesor medicine pri University of Texas Health Science Center u San Antoniu.

Ova nova studija (treća faza pokusa koja testira sigurnost nove eksperimentalne terapije) je objavljenja u New England Journal of Medicine. To je važno jer je trenutno interferon jedini lijek koji se može boriti sa hepatitisom C ali pacijenti liječeni sa ovim lijekovima često dožive relaps sa povećanim toksičnim učinkom za one koji imaju cirozu.

Prof. Poordad je objasnio; „Razlog zbog kojega je ova studija toliko temeljita je zbog toga što interferon nije dobro podnašan niti siguran kod puno osoba sa cirozom. Mnogi od ovih pacijenata sa cirozom u studiji čak nisu bili pogodni za liječenje sa interferonom.“

Nova terapija bez interferona se sastoji od kombinacije koja obuhvaća lijekove: ABT-450/ritonavir, ombitasvir, dasabuvir i ribavirin. Ime pokusa je TURQUOISE-II.

Istražitelji su uz pomoć farmaceutske kompanije AbbVie koja je financirala pokus, testirala novu terapiju kod 380 pacijenata sa hepatitisom C i genotipom 1 te cirozom. Pacijenti su bili starosne dobi 18-70 godina te bili testirani i regrutirani u periodu od listopada 2010 i travnja 2013 godine u 78 različitih bolnica i klinika u Kanadi, Engleskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i SAD.

Autori su zabilježili kako je doziranje koje je bilo oralno u obliku tablete bilo: „ABT-450/r-ombitasvir (kod doze jednom dnevno od 150 mg ABT-450, 100 mg ritonavira i 25 mg ombitasvira), dasabuvir (250 mg dva puta dnevno) i ribavirin primijenjen prema tjelesnoj težini.“ Uspjeh pokusa je pohvaljen „kao da nije sa istog planeta kao i interferon“.

Ključni test za učinkovitost je bio da nema ni traga hepatitisu C u krvotoku. To je bio slučaj kod 91.8% pacijenta 12 tjedana nakon njihove zadnje doze i kod 95.9% pacijenata 24 tjedna nakon zadnje doze.

Prof. Poordad je opisao ove rezultate kao „omjer odgovora na terapiju iznad svih očekivanja, kao da nije sa istog planeta gdje je interferon.“

Jedan od pacijenata na pokusu koje je Prof. Poordad sa kolegama liječio je bio umirovljeni anesteziolog Dr. Sergio Buentello. Njemu je dijagnosticiran hepatitis C prije 11 godina. Iako je dobio tretman prije 8 godina, on nije bio izliječen te je imao nuspojave.

„Broj mojih virusa se smanjio ali nikada nije došao na nulu,“ izjavio je Dr. Buentello koji je bio skeptičan u vezi šanse za uspjehom kada je čuo mogućnost da bude sudionik pokusa. Ali je on bio jedan od većine pacijenata koji su imali koristi.

„Osjećam se vrlo sretno što živim u ovom vremenu zbog toga što sam skoro odustao od ideje da bih ikada mogao biti izliječen“, izjavio je.

Istražitelji još uvijek testiraju uzorke krvi te će to nastaviti raditi kroz iduće tri godine nakon završetka terapije i do sada nije bilo kasnijih relapsa, izjavio je Prof. Poordad koji je nedavno predstavio podatke na međunarodnom kongresu u Londonu.

„Pacijenti sa uznapredovanim jetrenim oboljenjem sada mogu biti izliječeni od hepatitisa sa režimom liječenja koji se dobro podnaša i koji traje vrlo kratko.“

On očekuje kako će novi tretman postati raspoloživ kasnije tijekom 2014 godine ili na početku 2015 godine.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)