Za i protiv antioksidanta kod oštećenja prouzročenih omega 6 masnim kiselinama

omega 6Zbog reputacije omega 6 masnih kiselina kod karcinoma (barem kod životinjskih modela) istraživači istražuju ulogu koji antioksidanti imaju u blokiranju njihovih štetnih učinaka a koji se mogu naći u puno ulja za kuhanje. Ipak, antioksidanti bi trebali spriječiti oštećenje DNK. Ali, primjena antioksidanta se može izjaloviti, izjavili su istraživači sa Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center.

U ovoj studiji prijavljenoj za objavljivanje za godišnji sastanak AARC 2015, istraživači su otkrili kako vitamin E u stvari povećava specifično oštećenje povezano sa omega 6 masnim kiselinama. Vitamin je promovirao formiranje „adicijskog spoja“, strukture koja se kemijski povezuje sa DNK a koja može prouzročiti mutacije.

S druge strane, u postavkama omega 6 antioksidant iz zelenog čaja (polifenol) je smanjio formiranje još jednog uobičajenog „adicijskog spoja“ iz omega 6 masnih kiselina, sugerirajući kako može imati korisne zdravstvene učinke.

Treći testirani antioksidant (alfa lipoična kiselina) koja se može pronaći u špinatu i brokuli i za koju je dokazano da ima anti-kancerogena svojstva, nije imala učinak na niti jedan od dva adicijska spoja koja su bila proučavana.

Studija je bila dizajnirana kako bi se razumjelo zbog čega omega 6 polinezasićene masne kiseline potiču karcinom dok njihova srodna kiselina, omega 3 pomaže u sprječavanju karcinoma.

Istraživači su proučavali formiranje adicijskih spojeva koji oštećuju DNK u jetrenim stanicama koje su tretirane sa omega 6. Jedan od tih adicijski spojeva „Y'-OHPdG“ je dobro poznati ali su istraživači otkrili i drugi – „DHHedA“.

„Ova studija je otkrila kako je DHHedA novi oblik DNK oštećenja koji je otkriven u tkivu glodavaca i ljudi a prouzročen omega 6 polinezasićenom masnom kiselinom,“ izjavio je vodeći autor studije, Fung-Lung Chung, profesor onkologije na Georgetown Lombardi te profesor biokemije te molekularne i stanične biologije na Georgetown University Medical Center.

Kod štakora koji su planirani za razvoj karcinoma jetara, polifenoli iz zelenog čaja su smanjili formiranje Y-OHPdG adicijskih spojeva a vitamin E je povećao proizvodnju DHHedA adicijskih spojeva.

Istraživači su također otkrili da iako alfa lipoična kiselina nema učinak na bilo koji adicijski spoj, štakori koji su jeli antioksidant su imali značajno duži životni vijek u usporedni sa štakorima koji su liječeni sa ostalim antioksidantima. „Točan razlog zbog kojeg se to događa je još uvijek nepoznat“, izjavio je Chung.

„Naša otkrića počinju razjašnjavati zbog čega se vjeruje da omega 6 masne kiseline imaju negativan učinak na zdravlje,“ izjavio je Chung, „ali mi vjerujemo kako je još dug put prije nego li što budemo mogli postaviti definitivne zdravstvene tvrdnje o ovim antioksidantima.“

„Dodao je kako „nisu svi antioksidanti jednako kreirani. Svi oni imaju različita svojstva i igraju različite uloge kod različitih tkiva. Ovo što smo otkrili kod karcinoma jetara ne mora vrijediti za ostale karcinome.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)