Nacionalni zdravstveni i medicinski istraživački odbor u Australiji je odlučio kako je homeopatska medicina beskorisna za ljudsko zdravlje

homeopatski pripravciNakon opsežne istrage najveće nacionalno medicinsko istraživačko tijelo je donijelo presudu za homeopatske pripravke – oni su beskorisni za ljudsko zdravlje.

Presuda će vjerojatno utjecati na ključnu vladinu procjenu koja odlučuje da li treba ostaviti 30% povrata poreza za privatno zdravstveno koje osiguranje pokriva komplementarne terapije.

Australci potroše skoro 4 milijarde dolara godišnje na komplementarne terapije kao što su vitamini i trave i skoro 10 milijardi dolara na homeopatske pripravke.

The National Health and Medical Research Council će objaviti upute za liječnike o tome kako pričati sa pacijentima u vezi pomanjkanja dokaza kod mnogih takvih terapija. Liječnicima će biti rečeno da upozore pacijente na moguće interakcije između alternativne i konvencionalne medicine.

Vijeće je također sastavilo nacrt izvještaja na 300 stranica koji ocjenjuje dokaze za homeopatiju kod liječenja 68 kliničkih stanja. Ono zaključuje kako „ne postoje pouzdani dolazi da je homeopatija efikasna za liječenje zdravstvenih problema.“

Homeopatija je 200 godina stari oblik alternativne medicine zasnovan na principu kako supstance koje proizvode simptomi kod zdrave osobe mogu biti korištene za liječenje sličnih simptoma kod bolesne osobe.

Teorija je kako homeopatska medicina stimulira tjelesnu sposobnost da se bori sa infekcijom uz upotrebu molekula u visoko razrijeđenim supstancama koje sadrže „memoriju“ originalne supstance. O toj vrijednosti postoje velike debate.

2009 godine odbor za znanost i tehnologiju u UK je objavio izvještaj koji je tvrdio „da je postojalo dovoljno testiranja homeopatije i dovoljno dokaza koji pokazuju da ona nije efikasna“ te da homeopatski proizvodi „ne djeluju ništa bolje nego li placebo“.

Šef NHMRC Warwick Anderson je izjavio kako zdravstveni izbor treba biti zasnovan na dobrim dokazima.

Ipak, glasnogovornik Australian Homeopathic Association Greg Cope je izjavio kako je razočaran izvješćem NHMRC koje se zasniva na malim dokazima.

„Oni su tražili dokaze u sustavnim pokusima za određena stanja a homeopatska terapija ne djeluje na taj način,“ izjavio je.

Homeopatija djeluje na principu poboljšanja sveukupnog zdravstvenog stanja a istraživanje kao što je sedmogodišnja studija koja je provedena u Švicarskoj je bila bolje mjerilo njene korisnosti, izjavio je.

U Australiji se prodaje više od 10,000 komplementarnih medicinskih proizvoda ali većina potrošača nije svjesna kako njihova sigurnost nije procijenjena sa medicinske strane prije nego li što su pušteno na tržište.

Profesor Ken Harvey koji je skeptičan u vezi komplementarne medicine je izjavio kako odluka NHMRC „nije neočekivana“ a njezine implementacije mogu biti velike.

„Može se donijeti zaključak, na osnovu ovog izvještaja, da će vladin odbor koji razmatra da li osobe s privatnim osiguranjem korištenjem tzv prirodnih terapija ostvaruju pravo na povrat poreza, ustanoviti da se isto pravo – ne ostvaruje“ izjavio je.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)