Konzumacija kave povezana je sa smanjenim rizikom od smrti uslijed ciroze

kavaKronična jetrena oboljenja su jedanaesti uzročnik smrti u SAD a prouzročila su skoro 32.000 smrtnih slučajeva u 2010 godini. Istraživači sada sugeriraju kako konzumacija jedne ili dvije šalice kave dnevno može smanjiti rizik od smrti uslijed ciroze za 66%.

Kako je objavljeno u žurnalu Hepatology, studija dodaje nove dokaze o zdravstvenoj koristi kave.

Medical News Today je nedavno objavio svojstva kako kofein utječe na zdravlje navodeći dobrobiti kao što je smanjenje rizika od karcinoma jetara i smanjeni rizik od samoubojstva.

Jedna nedavna studija sugerira kako konzumacija 200 mg kofeina svaki dan može dugoročno poboljšati memoriju.

U ovoj zadnjoj studiji, Dr. Woon-Puay Koh sa Duke-NUS Graduate Medical School iz Singapura i National University iz Singapura je predvodio tim istraživača koji su istraživali kako kofein može pomoći minimizirati smrtne slučajeve prouzročene cirozama jetara. Svjetska zdravstvena organizacija je izjavila kako je to oboljenje odgovorno za 1.3% ukupnih smrtnih slučajeva u svijetu.

Dr. Koh je zabilježio kako je njihova studija bila fokusirana na učinke koje imaju kofein, alkohol, crni čaj, zeleni čaj i bezalkoholni napitci na mortalitet koji je posljedica ciroze. Ipak, samo je kava smanjila ove rizike dok je velika konzumacija alkohola (što ne iznenađuje) povećala rizik od smrti od ovog stanja. Studija pruža poticaj daljnjoj procjeni kave kao terapijskog sredstva.

U SAD, više od 50% osoba starijih od 50 godina pije kavu svaki dan. Amerika je nacija konzumenata kave čiji je ukupni broj približno 100 miliona a novac koji je potrošen na uvoz kave svake godine iznosi približno 4 milijarde dolara.

Sa velikom količinom vremena i novaca koji se vrti oko kave, to je dodatna dobrobit zbog koje se to piće može smatrati izborom zdravog života kod određenih uvjeta.

U proširenoj istrazi istražitelji su koristili prospektivnu populacijsku studiju nazvanu „The Singapore Chinese Health Study“ koja je uključivala više od 63,000 Kineza koji žive u Singapuru starosti 45-74 godina.

Ovi sudionici su pružili istraživačima podatke o dijeti, stilu života te medicinskoj povijesti kroz razgovore i intervjue u periodu 1993-1998 godine a istraživači su ih pratili kroz period od 15 godina.

Istraživači su zabilježili kako je ukupno 14,928 sudionika studije umrlo u tom vremenu od kojih je 114 umrlo od ciroze jetara.

Sveukupni rezultati pokazuju kako su osobe koje su pile najmanje 20 g etanola (alkohola) svaki dan imale veći rizik od mortaliteta vezanog uz cirozu u usporedni sa onima koji nisu pili. U međuvremenu, unos kave je bio povezan sa nižim rizikom od smrti povezane sa cirozom a istraživači su zabilježili kako je to posebno bio slučaj kod ciroze vezane za ne-virusni hepatitis.

Detaljno, sudionici koji su pili dvije ili više šalica kave svaki dan si imali rizik mortaliteta koji je bio 66% niži nego li kod onih koji nisu svaki dan pili kavu.

Ipak, istraživači su zabilježili kako konzumacija kave nije bila povezana sa mortalitetom ciroze povezanom sa hepatitisom B.

Dr, Koh je izjavio kako njihova studija prva koja pokazuje razliku učinka kave na virusnim i ne virusnim hepatitisnom povezanim sa ciroznim mortalitetom.

„Ova otkrića razjašnjavaju na izgled kontradiktorne rezultate učinaka kave kod Zapadnih i Azijskih studija o smrti od ciroze jetara. Naša otkrića sugeriraju da iako se dobrobit od kave može činiti manje očiglednom kod Azijske populacije gdje je hepatitis B predominantan, očekuje se da će se to promijeniti jer se tim regijama očekuje povećanje učestalosti ciroze povezane sa ne-virusnim hepatitisom koje dolazi sa povećanjem bogatstva i uvođenjem zapadnog stila života među njihovom mlađom populacijom.“

Autori zaključuju kako njihova studija „pruža daljnje poticaje za procjenu kave kao potencijalnog terapijskog sredstva kod pacijenata sa cirozom.“


LINK


Napomena:
Članak je preveden uz pismeno odobrenje Medicalnewstoday

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)