Alnylam: najbolji kandidat za hepatitis B?

HBVDionice Alnylama su skočile ovaj vikend nakon izvješća kako će aktivno napredovati u RNAi programu za liječenje kroničnog hepatitisa B.

Skoro 400 miliona osoba u svijetu boluje od kroničnog hepatitisa B a trenutno ne postoji lijek. Potpuna veličina populacije pacijenata i značajna potreba za boljom opcijom tretmana je zaokupila pažnju onih koji razvijaju lijekove kako bi odgovorili na potrebe ovog važnog tržišta.

Ipak, novi program Alnylama bi mogao biti godinama daleko od komercijalizacije, sugerirajući investitorima da se fokusiraju na programe koji su u zadnjem stadiju razvoja kao što je Gileadov.

Dva najčešće upotrebljavana tretmana za hepatitis B su Baraclude od Bristol Myers Squibb i Viread od Gileada. Oba se koriste za smanjenje viremije kod pacijenata te smanjenje virusne sposobnosti da se razmnožava.

Baraclude koji je dobio odobrenje od Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) 2005 godine se od svog odobrenja pa do sada koristio kod više od 400,000 pacijenata a ostvario je prošle godine dobit od više od 1.5 milijardi dolara, 10% više nego li 2012 godine. Zalet u prodaju Baraclude se nastavlja i u prvom kvartalu kada je Bristol objavio povećanje prodaje od 11% tijekom godine na 406 miliona dolara.

Viread, koji je odobren za upotrebi kod pacijenata sa HIV i hepatitisom B je također odlično prodavan proizvod. Ukupna prodaja Vireada u 2013 godini je bila 950 miliona dolara, 13% veća nego li 2012 godine a u prvom kvartalu je dosegla 210 miliona dolara.

Ipak, usprkos komercijalnom uspjehu Baraclude i Vireada, postoji značajan prostor za poboljšanje. Približno 600,000 ljudi umire svake godine od zatajenja jetara ili karcinoma jetara koji nastaju kao posljedica kroničnog hepatitisa B. Većina ovih smrtnih slučajeva se događa u zemljama u razvoju uključujući Afriku i istočnu Aziju gdje je najveća prevalencija oboljenja a cijepljenje nije uobičajeno. Ipak, oboljenje se može svugdje pronaći. Na primjer, 1% Europljanina i Amerikanaca je kronično inficirano sa ovim oboljenjem.

Obećavajući novi tretmani

Zbog značajne potrebe za novim terapijama, razumljivo je kako su investitori uzbuđeni zbog Alnylamovih planova za napredak ALN-HBV, lijekom koji je preuzet kada je u siječnju Alnylam kupio Merckov RNAi. Ipak, prije nego li što investitori otiđu pre daleko sa optimizmom, važno je zapamtiti kako je ALN.HBV pred-klinički lijek.

Alnylam još nije popunio IND za ALN-HBV (prvi korak od laboratorijskog testiranja do testiranja na ljudima) i pretpostavka je da neće popuniti do kraja ove godine. Jednom kada lijek uđe u fazu testiranja na ljudima, također ne postoje garancije da će dospjeti na tržište. Približno 90% lijekova u prvoj fazi ne uspije dobiti odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) od kojih većina (približno 60%) ne uspije u drugoj fazi. Čak i kada dospije u treću fazu i dospije do traženja odobrenja od FDA, ne postoji garancija da će biti odobren.

Dynavax je uspješno demonstrirao kako je njegovo cjepivo za hepatitis B Heplisav nadmašilo cjepivo od GlaxoSmithKline (Engerix-B) za vrijeme pokusa; ipak, i FDA i Europska regulatorna tijeka su odbila odobrenje zbog zabrinutosti povezanim sa sposobnosti studije da detektira rijetke ali ozbiljne nuspojave. Kao rezultat toga, Dynavax je bio prisiljen da počne sa dugom, skupom trećom fazom pokusa kako bi smanjio zabrinutost a ti podaci se ne očekuju prije kraja 2015 godine.

Korak bliže realizaciji

Zbog toga što je Alnylamov tretman za hepatitis B još godinama daleko, investitori se će se možda koncentrirati na sastojke koji su bliže tržištu uključujući Gileadov tenofovir alafenamide, lijek koji se proučava za liječenje HIV i hepatitisa B.

Tenofovir alafenamide je nova formulacija Gileadovog Vireada i nova formulacija tenofovira koja je pokazala sličnu efikasnost Vireadu u 1b fazi pokusa sa manje nuspojava, posebno onih povezanih sa funkcijom bubrega. Od tada je Gilead napredovao u treću fazu čiji se završetak očekuje u studenom 2015 godine.

Osim tenofovir alafenamide, Gilead također radi na GS-4774 koji je u drugoj fazi pokusa i GS-9620 koji je u prvoj fazi pokusa. Podaci od GS-4774 druge faze pokusa bi trebali biti objavljeni za 6-12 mjeseci.

Konačni zaključak

Nije upitno kako je hepatitis B ozbiljno oboljenje koje zahtijeva nove, inovativne terapije. Alnylamov ALN-HBV program bi se mogao pokazati kao visoko uspješan ili kao potpuni neuspjeh. Još je prerano da bi to mogli sigurno znati. Rizik sugerira kako bi investitori trebali držati oko na Alnylamovom programu ali mogu zaključiti kako je Gileadov program za hepatitis B bolja investicija, posebno u svjetlu Gileadovog dokazanog uspjeha u liječenju hepatitisa B, HIV i hepatitisa C.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)