Testiranje na hepatitis C bi trebalo biti dio pregleda svih osoba starijih od 50 godina

HCVVodeći autoriteti iz područja virusa sugeriraju kako bi se virus hepatitisa C trebao dodati oboljenjima i stanjima koja se redovito testiraju kod svih osoba starijih od 50 godina.

Prof. Graham Foster sa Queen Mary University iz Londona također vjeruje kako novi tretmani koji postaju raspoloživi označavaju moment „promjene igre“ u borbi protiv virusa.

„Ovo je transformacija – osobe koje su bile na listi čekanja za transplantaciju silaze sa nje. Ovo je stvarno čudesni lijek,“ izjavio je novinarima na međunarodnom kongresu prošlog mjeseca u Londonu.

Govoreći na satelitskoj sjednici o hepatitis C virusu a koju je organizirao AbbVie, profesor Foster je izjavio kako za većinu pacijenata virus pređe u kronični oblik oboljenja „Ovo je virus kada se osjećate 100% dobro: niste svjesni da imate hepatitis C. Neki pacijenti se osjećaju malo umorno ili se bude sa bolovima u zglobovima. Ali vi ne mislite `moram se testirati na hepatitis C` - to nije u vašem području. Ali mora biti. Želimo da se ljudi testiraju i izliječe.“

Procjenjuje se kako jedna od 100 osoba nositelj hepatitisa C u jetrima, 85% ovih osoba ne shvaćaju da nose virus koji uzrokuje karcinom. A potrebno je i do 30 godina da se razviju ozbiljni jetreni ni problemi. Profesor Foster je predvidio kako će doći do „eksplozije“ slučajeva u slijedećem desetljeću zbog baštine korisnika intravenskih narkotika na zapadu u periodu 1960-1970 godina.

U globalu, on vjeruje kako doktori imaju „veliku odgovornost“ za širenje virusa jer su medicinske nezgode odgovorne za većinu prijenosa u razvijenom svijetu.

„U dijelovima Egipta do 40% onih starijih od 50 godina su nosioci hepatitis C infekcije a dobili su ju iz slabo organizirane kampanje iskorjenjivanja šistosomijaze. Jednostavno nismo propisno sterilizirali igle,“ objasnio je počasni savjetodavni liječnik pri Barts Health NHS Trust.

„U Pakistanu, svaka četvrta osoba u selima oko Karačija je inficirana a inficirani su zbog toga što su njihova djeca bila cijepljena sa iglama koje su pronađene na otpadu te zatim prepakirane i ponovno korištene. Ovo je katastrofa vezana za hepatitis C u zemljama u razvoju.“

Naglasio je kako ovo nije samo zbog „nekoliko narkomana u Americi“ ili „nekoliko starijih gospođa u sjevernoj Italiji“, nego je to „globalna pandemija koja će napraviti potpuni kaos“.

Ipak, dodao je kako je dobra vijest da liječnici sada mogu „izliječiti“ pacijente. „Današnji lijekovi su zapanjujući korak naprijed – skoro možemo garantirati izlječenje sa tretmanom sa samo jednom tabletom.“

Profesor je naglasio kako mediji imaju važnu ulogu u ovoj bitki. „Hepatitis C je `sporogoreći´ tako da nije zaokupio pažnju javnosti kao HIV i nije povezan sa seksom. To ga čini slabijom vijesti za tisak. To moramo promijeniti,“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)