Otkriven molekularni prekidač koji pokreće samo-obnavljanje oštećenih jetara

ostecena jetraJetra je jedan od nekoliko organa u našem tijelu koji se sam može obnoviti ali kako se to događa je biološka zagonetka. Novo istraživanje iz BRIC, University of Copenhagen, Finsen Laboratory i Rigshospitalet je identificiralo kompleks proteina koji djeluje kao molekularni prekidač koji pokreće program samo-regeneracije u jetrima. Nadalje, kompleks proteina podešava metabolizam jetara omogućujući tome da učinkovito djeluje paralelno sa popravkom oštećenog tkiva. Nova saznanja predstavljaju izazov trenutnom fokusu usmjerenom na matične stanice te može usmjeriti na buduće pojednostavljenje tretmana korištenih za popravak oštećenog tkiva.

„Naši novi podaci predstavljaju izazov za dominirajućoj zastupljenosti matičnih stanica kao rezultat otkrivanja važnih molekularnih mehanizama koji omogućavaju da se obične jetrene stanice dijele i popravljaju oštećeno tkivo. Ovo može ukazati na način upotrebe običnih jetrenih stanica za terapeutske svrhe zbog toga što bi upotreba ovih stanica mogla biti lakša nego li kod matičnih stanica,“ izjavio je šef klinike, profesor Bo Porse koji je vodio istraživanje.

Kada se specijalizirane stanice u našem tijelu formiraju iz matičnih stanica za vrijeme razvoja, općenito gube sposobnost dijeljenja i pravljenja novih stanica. Zbog toga je obnova tkiva posao za matične stanice prisutne u našem tijelu. Jedina iznimka su specijalizirane stanice jetara zvane hepatociti. One su odgovorne za metaboličke funkcije jetara ali u isto vrijeme proizvode nove jetrene stanice. Kako je to moguće nije poznato.

„Naši rezultati pokazuju kako dolazi do promjene proteinskog kompleksa nakon oštećenja jetara čineći funkciju prekidača koji pokreće program samo obnavljanja kod hepatocita. Proteinski kompleks uključuje odabrane gene koji omogućuju podjelu hepatocita dok u isto vrijeme održavaju metaboličke funkcije,“ izjavio je dr. Janus Schou Jakobsen koji je vodio eksperimentalni dio istraživanja.

Posebna sposobnost jetrenih stanica da se skoro beskonačno dijele sliči sposobnosti matičnih stanica da se same obnavljaju a ovo otkriće predstavlja izazov za trenutni fokus koji je usmjeren na matične stanice i terapiju matičnim stanicama.

Novi rezultati Bo Porse istraživačke grupe su konzistentni sa novim studijama o samo obnavljanju u grupi bijelih krvnih stanica zvanih makrofag.

„Mi vidimo jasno preklapanje molekularnih mehanizama koji kontroliraju samo obnavljanje hepatocita i makrofaga a to može ukazivati na postojanje općenitog programa samo obnavljanja koji koriste specijalizirane stanice. Ako je to slučaj, to stvarno može promijeniti trenutnu percepciju da su samo matične stanice odgovorne za obnovu našeg tkiva,“ izjavio je Janus Schou Jakobsen.

Studija se obraća na osnovna istraživačka pitanja ali ako može pokazati kako se može uključiti i isključiti pojedina skupina gena što bi moglo dovesti do posjele kod puno oblika specijaliziranih stanica, mogla bi imati veliki utjecaj na buduće tretmane regeneracije. Postoji mogućnost da je lakše napraviti da se određena stanica sama kopira nego li izvaditi vrlo rijetke matične stanice i reprogramirati ih na potrebne specijalizirane stanice.

Istraživanje u Bo Porseovom laboratoriju se fokusiralo na regeneraciji tkiva i kako greške u mehanizmima genetske kontrole mogu prouzročiti karcinom.

„Trenutno takozvano istraživanje matičnih stanica u vezi karcinoma dobiva puno pažnje – to su pojedinačne stanice karcinoma koje je teško uništiti. One su preuzele program matičnih stanica što im omogućuje da se neograničeno dijele i reformiraju cijeli tumor. Vrlo je vjerojatno da stanice karcinoma mogu također preoteti program samo obnavljanja koji smo identificirali kod jetrenih stanica. Povećano znanje o ovim programima samo obnavljanja mogu stoga dovesti do novog razumijevanja biologije jetrenih stanica i otvoriti nove strategije tretmana,“ izjavio je Bo Porse.

Idući korak za istraživače je dublje istraživanje molekularnog razumijevanja kako se sistem samo-obnavljanja kod specijaliziranih tipova stanca može uključiti i isključiti.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)