Čak i umjereno konzumiranje alkohola može biti rizično kod hepatitisa C

umjereno konzumiranje alkoholaZa osobe sa kroničnim infekcijom hepatitisom C, opijanje je očigledno isključeno ali nova studija povezuje čak i umjereno konzumiranje alkohola sa povećanim rizikom od smrti, ne samo os jetrenog oboljenja.

„Ono što ova studija pokazuje je ono što bi se moglo smatrati umjerenom i sigurnom konzumacijom alkohola kod osoba sa hepatitisa C vrlo opasno za zdravlje ako imate hepatitis C,“ izjavila je Rae Jean Proeschold-Bell, istraživač sa Duke University iz Durhama, Sjeverna Karolina, koja nije bila uključena u ovu studiju.

Ova otkrića podržavaju ono što specijalisti za jetra preporučuju – da bi osobe sa hepatitisom C trebale ograničiti upotrebu alkohola, izjavio je Dr. Zobair Younossi, glavni autor studije i predsjedavajući medicinskog odbora pri Inova Fairfax Hospital.

„Pacijenti sa hepatitisom C ne bi smjeli piti", izjavio je.

Ali u stvarnosti osobe sa hepatitisom C imaju veći omjer konzumacije alkohola nego li osobe koje nemaju jetrena oboljenja, izjavila je Proeschold-Bell koja je studirala intervencije u cilju smanjivanja konzumacije alkohola među osobama sa ovim oboljenjem. Doktori su znali da prekomjerno konzumiranje alkohola može pogoršati jetrena oboljenja prouzročena hepatitisom C ali postoji debata da li manje učestala konzumacija ima isti učinak.

Younossi i njegove kolege su proučavali veliku nacionalnu anketu o zdravlju i stilu života koja je pratila osobe tijekom nekoliko godina. Usporedili su 8767 osoba bez hepatitisa C sa 218 osoba sa ovim oboljenjem.

Hepatitis C prenosi krvlju. Prema centru za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC), približno 3.2 miliona osoba u SAD ima kroničnu infekciju sa hepatitisom C. Ovo oboljenje može prouzročiti ozbiljno oštećenje jetara i iako se neke osobe liječe, ostalima će trebati transplantacija jetara.

Anketa je pratila sudionike tijekom 13-14 godina. U tom vremenu, 19% osoba sa hepatitisom C i 11% onih bez infekcije je umrlo. Younossijev tim je otkrio kako osobe sa hepatitisom C koje su intenzivno konzumirale alkohol (tri ili više pića dnevno), su imale pet puta veće šanse od smrti nego li osobe koje su intenzivno konzumirale alkohol a nisu bile inficirane.

Rezultat nije predstavljao iznenađenje, „znali smo kako je opijanje posebno loše ako mate hepatitis C,“ izjavila je Proeschold-Bell za Reuters Health.

Ali osobe inficirane sa hepatitisom C koje su konzumirale do dva pića dnevno su imale također dvostruko više šansi za smrti nego li one sa sličnim navikama opijanja koje nisu bile inficirane. Za svrhe ove studije, pijenje je bilo ekvivalent 10 grama alkohola što je približno količina 100 grama vina, 150 grama piva ili 25 grama jačeg alkohola.

Younossi je izjavio kako povećani rizik od jetrenog oboljenja povećava brojke. „Ono što je posebno zanimljivo je smrt vezana uz jetrena oboljenja čak i kod pacijenata sa hepatitisom C koji umjereno piju,“ izjavio je Younossi. Osobe koje su umjereno pile a imale su virus su imale skoro tri puta veće šanse za smrt od „svih uzroka“, prijavili su istraživači u medicinskom žurnalu Alimentary Pharmacology & Therapeutics.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)