Studija u UK je otkrila da je nizak novo vitamina D povezan sa oboljenjem masnih jetara

vitamin dStudija iz UK(1) je istraživala povezanost između niskog nivoa vitamina D i oboljenja ne-alkoholnih masnih jetara (NAFLD) kod Britanske djece te je otkrila genetsku varijaciju povezanu sa ozbiljnošću ovog oboljenja.

Istraživanje koje provedeno od strane King's College Hospital Paediatric Liver Centre i University of Surrey's School of Biosciences and Medicine te financiran od strane Children's Liver Disease Foundation je retrospektivno analizirao medicinske podatke od 120 pedijatrijskih oacijenata sa NAFLD.

Ova otkrića mogu imati značajne implikacije za kliničare u UK u svijetlu sve većeg broja slučajeva NAFLD kod djece. Smatra se kako je visoki stupanj pomanjkanja vitamina D i povećani broj slučajeva rahitisa vezan uz epidemiju pretilosti i povećanog broja djece koja se radije igraju u zatvorenim prostorima nego li vani te pretjerane upotrebe kreme za sunčanje.

EASL-ov profesor Jean-Francois Dufour sa University Clinic for Visceral Surgery and Medicine iz Berna u Švicarskoj je izjavio: „Podaci podržavaju nedavno istraživanje koje je otkrilo povezanost između niskog nivoa vitamina D i učestalosti NAFLD te predstavlja važnu pomoć kliničarima kako bi bolje razumjeli sve veći omjer NAFLD kod djece u zapadnom svijetu,“

„Utvrđivanjem gena koji utječe ili mijenja oboljenje je korak u pravom smjeru i može potencijalno dovesti do razvoja novih tretmana ili tehnika dijagnosticiranja kako bi se obuhvatio ovaj problem koji je sve veći. Opravdano je tražiti dodatno istraživanje u ovom području i nadam se da ću tijekom vremena vidjeti daljnji razvoj.“

NAFLD je izraz koji se koristi za opisivanje nakupine masnoće u jetrenim stanicama kod osoba koje ne konzumiraju pretjerano alkohol (2). NAFLD sve brže postaje najučestalije oboljenje jetara u svijetu te predstavlja najučestaliji postojani poremećaj u radu jetara u zapadnim zemljama te se procjenjuje da utječe na približno 10% pedijatrijske populacije u Europi(3). Procjenjuje se kako oboljenje ima sveukupnu prevalenciju od 20-30% u Europi. (4-5)

Kod pacijenata je pronađen nizak nvo vitamina D u krvi tijekom cijele godine, ne samo u zimskim mjesecima a kod većine uzoraka je pronađen manji ili nedostatni nivo vitamina D u usporedbi sa nacionalnim zdravstvenim standardima u UK i SAD. Studija je također otkrila varijacije NADSYN1 gena koji je bio povezan sa ozbiljnošću NAFLD kod pacijenata.


Reference:

1 P.S Gibson et al. VITAMIN D STATUS, PNPLA3 GENOTYPE AND RISK OF NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE SEVERITY IN A UK PAEDIATRIC POPULATION. Abstract presented at the International Liver Congress™ 2014
2 NASH. British Liver Trust. Available here.
3 World Gastroenterology Organisation. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: Nonalcoholic Fatty Liver Disease and Nonalcoholic Steatohepatitis. Available here.
4 Fatty Liver. Medicine Net. Available here.
5 Bellentani S, Scaglioni F, Marino M. and Bedogni G. Epidemiology of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Digestive Diseases 2010; 28: 155-161


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)