Žene imaju veći omjer spontanog izlječenja hepatitisa C

HCVStudija na pacijentima inficiranim sa virusom hepatitisa C (HCV) otkrila je kako žene imaju veći omjer spontanog izlječenja – nedetektabilni nivo virusa bez terapije lijekovima. Otkrića koja su objavljena u žurnalu Hepatology ukazuju kako su gen IL28B (rs12979860) i HCV genotip 1 također nezavisni pretskazatelji spontanog HCV izlječenja.

2011 godine je bilo 1229 slučajeva akutne HCV infekcije koja su prijavljena CDC što predstavlja 44% povećanje u odnosu na 2010 godinu. Medicinski dokazi ukazuju kako je 25% onih sa akutnom HCV imalo spontano izlječenje. Prethodne prospektivne studije povezuju ženski spol, imunološki odgovor, neutraliziranje antitijela i genetiku sa virološkim izlječenjem.

„Saznanje da je akutno HCV izlječenje ograničeno s obzirom na to da su pacijenti uobičajeno asimptomatični za vrijeme početnih stadija infekcije te kod visoko rizične populacije kao što su narkomani, je često marginalizirano,“ objašnjava vodeći autor Dr. Jason Grebely sa Kirby Institute iz Novog Južnog Velsa u Australiji. „Naše istraživanje ma za cilj napredak u razumijevanju vremena te pretskazatelja HCV izlječenja kod poboljšanja opcija u ranom terapijskom odgovoru.“

Istraživači su koristili podatke iz InC3 Studije – suradnja devet prospektivnih studija iz Australije, Kanade, Nizozemske i SAD financirana od strane National Institutes of Health i predvođena profesoricom Kimberly Page sa University of California iz San Franciska – a koja je uključila sudionike sa HCV i virusom humane imunodeficijencije (HIV) koji su bili unovačeni između 1985 i 2010 godine. Trenutna studija je uključila 632 osobe dijagnosticirane sa akutnom HCV a 35% grupe su sačinjavale žene a 82% bijelci. Približno 96% sudionika su bili narkomani, 47% je bilo inficirano sa HCV genotipom 1, a 5% je bilo ko-inficirano sa HIV.

Rezultati pokazuju kao je 173 od 632 sudionika imalo spontano izlječenje virusa za vrijeme perioda praćenja. U prvoj godini nakon infekcije 25% je imalo HCV izlječenje. Prosječno vrijeme za izlječenje među onima koji su ga postigli je bilo 16.5 tjedana sa 34% u 3 mjeseca, 67% u 6 mjeseci i 83% u 12 mjeseci.

„Naša otkrića ukazuju kako su žene, one sa IL28B genom i one sa HCV genotipom 1 nezavisni pretskazatelji spontanog izlječenja akutne HCV infekcije,“ zaključila je profesorica Kimberly Page. „Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumjelo učinak spola na kontrolu HCV infekcije)


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)