Uz pomoć EU fondova Qlucore zatvara financijsku konstrukciju za razvoj softvera za hepatitisa C

HCVQlucore, proizvođač znanstvenog softvera je dobio 600,000 eura tijekom iduće tri godine od 7th Framework Programa Europske komisije za razvoj algoritama za upotrebu kod osobnog tretmana kod hepatitisa C.

Softverska kompanije koja je pokrenuta 2007 godine i bazirana je na istraživanju iz Lund University u Švedskoj, planira rad na matematičkim i statističkim algoritmima za integraciju informacija iz područja genetike, proteomike te podataka iz kliničkih istraživanja. Cilj razvoja je pružiti kliničarima mobilnu aplikaciju koja će olakšati brigu o pacijentima.

Priznanje dolazi kao se pružatelji zdravstvenih usluga u Europi i drugdje spremaju odgovoriti na zahtjeve novih metoda liječenja hepatitisa C, kronične infekcije koja oštećuje jetra i često uzrokuje karcinom na njima. Novi oralni lijekovi za hepatitis C su pokazali u kliničkim pokusima da brže odstranjuju virus i sa manje nuspojava nego li terapijski režim koji sadržava injekcije interferona.

Gilead Sciences, AbbVie i ostali razvijaju nove tablete za hepatitis C koje bi im mogle donijeti prihod veći od 20 milijardi dolara godišnje. Prema Centru za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC), između 130-170 miliona ljudi u svijetu ima hepatitis C infekciju. Postoje više genetskih i kliničkih varijabli koje se procjenjuju kod svakog pacijenta, što kreira potrebu za alatom koji bi brzo mogao pomoći kliničarima u propisivanju pravog tretmana.

„Personalizirano liječenje, posebno kod hepatitis C pacijenata će imati koristi od rezultata projekta,“ izjavio je izvršni direktor Carl-Johan Ivarsson. „Jedan od primarnih ciljeva konzorcija je pružanje predvidljivih testova koji će dovesti do poboljšanja zdravlja pacijenata što će istovremeno smanjiti cijenu medicinskog tretmana.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)