Kod korisnika steroida postoji rizik od HIV, hepatitisa B i hepatitisa C

HCV-HIV-HBVPrema studiji Public Health England (PHE) objavljenoj u žurnalu BMJ Open today, muškarci koji koriste anaboličke steroide i injekcije za tamnjenje imaju povećani rizik od HIV i virusnog hepatitisa.

Upotreba lijekova za poboljšanje performansi i izgleda je značajno porasla tijekom zadnjih 20 godina ali je rizik izlaganja krvlju prenosivih virusa među onima koji si ubrizgavaju lijekove kako bi promijenili tjelesnu pojavu ili poboljšali performanse bila rijetko proučavana.

Istraživači iz PHE i Liverpool John Moores University su anketirali 395 muškaraca koji koriste lijekove za poboljšanje izgleda i performansi i otkrili slijedeće:

  • 1 od 18 korisnika je bio izložen hepatitisu C
  • 1 od 11 korisnika je bilo izloženo hepatitisu B
  • 1 od 65 korisnika je bilo izloženo HIV

Sveukupno je 1 od 10 korisnika bilo izloženo jednom ili više infekcija HIV, hepatitisa B ili hepatitisa C, sugerirajući kako je prijenos krvlju prenosivih virusa uobičajeno u ovoj grupi. Ove infekcije mogu nastati kao rezultat nesigurne prakse injekcije lijekova ili nezaštićenog seksualnog odnosa.

Vodeći autor dr. Vivian Hope, stručnjak za infekcije među osobama koje ubrizgavaju narkotike je izjavio:

Naša studija sugerira kako je nivo HOV i hepatitis infekcija među muškarcima koji koriste lijekove za poboljšanje izgleda i performansi povećana u odnosu na 1990 godinu. Iako moramo biti oprezni u generaliziranju ovih ranih otkrića, oni su zabrinjavajući i pokazuju kako je potrebno daljnje istraživanje.

Upotreba psihoaktivnih lijekova kao što je kokain (46% je ušmrkavalo kokain a 12% je ušmrkavalo ili gutalo amfetamine) je bila također velika među ovom populacijom zajedno sa rizičnim seksualnim ponašanjem – samo 20% od onih koji su imali seksualni odnos u prethodnoj godini je prijavilo da je uvijek koristilo kondom.

Dr. Fortune Ncube, konzultant epidemiolog predvodnik PHE za injekcijsku upotrebu lijekova je zaključio:

Ova otkrića sugeriraju ozbiljne zdravstvene implikacije za korisnike lijekova za poboljšanje izgleda i performansi ali također i za njihove seksualne partnere te konačno i za širu zajednicu.

Ova otkrića također sugeriraju kako moramo održati i ojačati javno zdravstvene intervencije fokusirane na smanjenje rizičnog ponašanja povezanog sa injekcijama kako bi spriječili infekcije HOV i hepatitisa u ovoj grupi. To uključuje osiguravanje da su oni koji pružaju usluge dobrovoljnog testiranja te njege povezane sa HIV i hepatitisom svjesni rizika povezanih sa upotrebom lijekova za poboljšanje izgleda i performansi.

Jim McVeigh iz Centre for Public Health pri Liverpool John Moores University koji je i ko-autor izvješća je izjavio:

Osobe koje ubrizgavaju anaboličke steroide i slične lijekove su trenutno najveća grupa korisnika u mnogo programa za razmjenu igala u UK. Ovo istraživanje pokazuje kako svatko tko si ubrizgava lijekove je u rizičnoj skupini od HIV i ostalih krvlju prenosivih virusa bez obzira na to koji lijek ubrizgava.

Važno je da sve zdravstvene usluge zajedno sa korisnicima narkotika budu svjesne ovoga te da se razviju odgovarajuće preventivne mjere.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)