Pacijenti kod kojih je došlo do povratka HCV nakon transplantacije jetara imaju koristi od trostruke terapije

HCVU multicentralnoj kohortnoj studiji u Francuskoj istraživači su procjenjivali 37 pacijenata kod kojih je došlo do povratka hepatitisa C, genotipa 1 a koji su bili podvrgnuti transplantaciji jetara i primili trostruku terapiju sa boceprevirom (n=18) ili telaprevirom (n=19) uz dodatak pegiliranog interferona i ribavirina sa medijanom od 41 tjedan. Kohorta je uklučila 18 pacijenata koji do sada nisu bili liječeni te petoro kod kojih je došlo do relapsa te 14 koji nisu imali nikakav odgovor na prijašnju dvostruku terapiju nakon transplantacije. Pacijenti su primali terapiju kalcineurin inhibitorom (CNI) sa ciklosporinom (n=22) ili takrolimusom (n=15)

Nakon 12 tjedana tretmana 89% onih na bocepreviru te 58% na telapreviru je imalo potpuni virološki odgovor dok je odgovor na kraju tretmana bio primijećen kod 72% procijenjenih pacijenata na bocepreviru i 40% na telapreviru. Stalni virološki odgovor, 12 tjedana nakon završetka tretmana se dogodio kod 71% procijenjenih pacijenata na bocepreviru te na 20% procijenjenih pacijenata na telapreviru.

Virološki proboj se dogodio kod šest pacijenata sa srednjim vremenom odgoda od 35 tjedana a pet sudionika nije imalo odgovor na tretman. Šesnaest pacijenata je ranije prekinulo tretman, uključujući 11 zbog neuspjeha i pet zbog ozbiljnih nuspojava. Najučestalije primijećene nuspojave su bile anemija koju je imalo 34 pacijenta uključujući sve pacijente na bocepreviru i 74% u grupi na telapreviru. Kod deset pacijenata se razvila infekcija a troje je umrlo zbog njenih posljedica.

„Naši rezultati ne mogu zamijeniti ciljanu farmakološku studiju“, napisali su istraživači. „Oni trebaju biti potvrđeni zbog toga što su varijacije među pacijentima kod snage interakcija među lijekovima dobro poznati fenomen a mi smo liječili samo mali broj pacijenata. Ipak, Naša studija je potvrdila kako su interakcije CVI inhibitora proteaze imale utjecaj na praćenje pacijenata ali su se mogle liječiti.“

„Ovo su vrlo ohrabrujući rezultati u obliku provodljivosti i predstavljaju važan korak naprijed u razvoju novih protokola u bliskoj budućnosti sa novim antivirusnim lijekovima pogodnim za transplantaciju jetara.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)