Prvi prijenos hepatitisa C povezan sa stomatologom koji je upotrebljavao zahrđalu opremu

HCVPrvi stomatološki prijenos hepatitisa C u SAD može se pripisati stomatologu iz područja Tulsa koji je koristio zahrđalu opremu te ponovo upotrebljavao igle.

„Ovo je prvi dokumentirani slučaj prijenosa hepatitis C virusa sa pacijenta na pacijenta povezan sa stomatološkom opremom u SAD,“ izjavio je dr. Kristy Bradley u izjavi za Associated Press. „Iako su stomatološke procedure općenito sigurne, ovo naglašava važnost pridržavanja striktnih procedura kontrole infekcije u stomatološkoj praksi.“

Stomatološka praksa dr. W. Scott Harringtona je bila zatvorena 28 ožujka nakon što je zdravstvena inspekcija primijetila nehigijenske uvjete. Od njegovih 7000 pacijenata, 4202 je bilo testirano na infektivna oboljenja. Njih 89 je bilo pozitivno na hepatitis C, 5 na hepatitis B a 4 na HIV. Sam jedan slučaj je bilo moguće povezati sa klinikom kao konačnim izvorom infekcije.

„Dok naša istraga dokumentira prijenos hepatitisa C, nemamo razloga vjerovati kako su slučajevi hepatitisa B nastali kao rezultat izlaganja ovoj stomatološkoj praksi,“ izjavio je Bradley.

Država je primila 17 pritužbi protiv stomatologa nazivajući ga „opasnosti za društvo“, izvještava Daily Mail.

„Tužitelji su informirani i vjeruju kako su bili izloženi kontaminiranim bočicama propofola i/ili opremi koja nije bila učinkovito sterilizirana u posudama za iskuhavanje u stomatološkim klinikama što je rezultiralo da tužitelji dobiju infektivna oboljenja,“ navedeno je u sudskim tužbama.

Harrington je navodno uranjao zahrđale instrumente u izbjeljivač kako bi ih „sterilizirao“, javlja Daily Mail. „CDC je odredio kako su zahrđali instrumenti porozni te se ne mogu propisno sterilizirati.“

Slučaj će se razmatrati kako bi se vidjelo koje kriminalne optužbe odgovaraju slučaju.

„Cilj je provesti temeljitu istragu te nakon toga donijeti razboritu odluku o potencijalnim optužbama za kriminal te koja je agencija u najboljoj poziciji za kazneno gonjenje u ovom slučaju,“ izjavio je zamjenik glavnog tužitelja u Tulsi Tim Harris.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)