Nova ne-invazivna alternativa biopsiji kod pedijatrijskih jetrenih oboljenja

mreNova, ne-invazivna slikovna tehnologija, elastografija uz pomoć magnetske rezonance (magnetic resonance elastography - MRE) sada može pomoći liječnicima u preciznom detektiranju fibroze (ožiljaka) kod djece sa kroničnim oboljenjima jetara što predstavlja rastući problem dijelom i zbog povećanog omjera pretilosti.

Nova studija pokazuje kako MRE kronična oboljenja kao što su ne-alkoholna masna jetra (non-alcoholic fatty liver disease - NAFLD) koja su sve više uobičajena kod djece i tinejdžera, sa procjenom da utječe na 13% adolescenata. NAFLD može dovesti do progresivnog jetrenog oboljenja i zatajenja jetara. Pretilost predstavlja veliki rizični faktor.

„Zbog toga što je puno pedijatrijskih pacijenata u SAD sa NAFLD ozbiljno pretilo, MRE će vjerojatno kod ove populacije biti superioran ultrazvučnoj elastografiji jer su ultrazvučne metode manje pouzdane kod ozbiljno pretilih pacijenata,“ izjavila je dr. Stavra Xanthakos, gastroenterolog sa Cincinnati Children's Hospital Medical Center i vodeći autor studije.

Studija je objavljena online u Journal of Pediatrics. Ako otkrića budu potvrđena u velikim studijama, MRE bi mogao smanjiti ovisnost o skupim i invazivnim biopsijama jetara kod detekcije fibroze.

U 2011 i 2012 godini istraživači su procijenili 35 djece i tinejdžera starosti između 4 i 20 godina za kronična jetrena oboljenja koristeći MRE i biopsiju jetara. Studija je pokazala kako je mRE visoko precizna u otkrivanju uznapredovane fibroze kod djece sa kroničnim oboljenjem jetara uključujući pretile pacijente.

Biopsija iglom je standarda praksa za procjenu fibroze jetara. Ona ne samo što je visoko rizična za pacijenta te skupa nego j često zastrašujuća za djecu i tinejdžere. MRE je način mjerenja gustoće tkiva a koristi nisko frekventne zvučne valove u kombinaciji sa magnetskom rezonancom što uključuje kombinaciju magnetskog polja i radio frekventnih valova koji proizvode dijagnostičke slike. MRE se može provesti za samo nekoliko minuta uz upotrebu MR skenera.

„Postojanje mogućnosti za jednostavnu i ne invazivnu ocjenu stupnja fibroze kod dječjih jetara nam može pomoći u ranom identificiranju problema te pravovremenom početku tretmana u efikasnom obliku,“ izjavio je dr. Daniel Podberesky, koautor studije. „Pridodana snaga tehnologije magnetske rezonance predstavlja mogućnost za preciznije mjerenje masnoće jetara što nam omogućuje da bez invazivnih procedura odredimo promjene u količini masnoće jetara nakon kliničkih intervencija.“

„Naši rezultati pokazuju uzbuđujući potencijal MRE u poboljšanju kliničke njege i smanjenja ovisnosti o biopsiji jetara, ali MRE još nije spreman za potpunu kliničku upotrebu,“ dodao je Dr. Xanthakos. „Osim provjere kod velike pedijatrijske grupe, mi još moramo odrediti da li mRE može predvidjeti promjene u jetrenom oboljenju tijekom vremena. Nadamo se kako će MRE studija kod pacijenata testirati koliko dobro promjene u slikama koreliraju sa promjenama u gustoći jetara nakon tretmana ili promjena života.“

Sveukupno su liječnici u Cincinnati Children Hospital procijenili više od 200 djece uz upotrebu MRE bez nuspojava.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)