Dijagnosticiranje ranog karcinoma jetara sa novim testom

HCCIstraživači su otkrili da se rani karcinom pokaže u svom pravom svjetlu.
Razvili su test koji će pomoći patolozima da jasno razlikuju rane stanice karcinoma jetara od skoro identičnih normalnih stanica jetara dajući im raspoznavajuću crveno-smeđu nijansu.

Nemogućnost definitivnog određivanja razlike znači da se oboljenje kasnije otkrije kada su opcije tretmana manje učinkovite, izjavio je Dr. Ravindra Kolhe, patolog i medicinski direktor sa Georgia Esoteric and Molecular Labs, LLC pri Georgia Regents University

„Ne postoji definitivan test za rano dijagnosticiranje karcinoma jetara,“ izjavio je Kolhe, vodeći autor studije predstavljene na godišnjem sastanku American Society of Clinical Pathology u Čikagu. „Naš test dodaje nivo sigurnosti kod dijagnosticiranja.“

„Smrtonosni karcinom jetara rekapituliranje pojave normalnih stanica jetara,“ izjavio je Dr. Amyn M. Rojiani, predsjednik MCG odjela za patologiju. Patolozi se slažu kako je karcinom jetara vrlo dobar u tome što je frustrirajuće kada pokušavaju dati pacijentu konačan odgovor prilikom gledanja pod mikroskopom u mali uzorak od biopsije njihovih jetara.

„Kao patolozi, često se zateknemo da želimo znati više,“ izjavio je Dr. Andy Rahardja, patolog koji je radio na projektu. „Naš test nam pomaže u određivanju razlike.“

Nažalost, karcinom jetara je uglavnom tiho oboljenje. Do vremena kada je dovoljno velik da uzrokuje klasične simptome kao što je bol u abdomenu i gubitak težine, stanice karcinoma postaju raspoznavajuće ali jetra počinje zatajivati. Razne opcije tretmana, od uklanjanja odumrlog dijela jetara do transplantacije, zamrzavanja ili grijanja stanica karcinoma, imaju također velike šanse za neuspjeh, izjavio je Kolhe.

„U ovoj igri želite postaviti ispravnu dijagnozu što je prije moguće,“ izjavio je Kohl. On je počeo surađivati sa BioGenex laboratories, kompanijom iz Kalifornije sa velikim znanjem u testiranju tkiva i stanica kako bi razvio sondu koja daje stanicama karcinoma karakterističnu crveno-smeđu nijansu. Sonda otkriva i oboja mikroRNA nazvan mirn-21, koja je pronađena u karcinomu jetara ali ne i u zdravim jetrenim stanicama, izjavio je Kolhe.

Za razliku od RNA, microRNA ne stvara proteine nego pomaže kontrolirati proteine izražene od RNA. To znači da je stabilnija i da može preživjeti oštre kemikalije koje se uobičajeno koriste kod pripremanja biopsije za mikroskopsku procjenu. Ovo uključuje upotrebu formaldehida i zamijene prirodnih tekućina sa parafinom tako da se tkivo može lako rezati i obojati sa različitim reagensima koji pomažu patologu da odrede problem kod pacijenta.

Oni su za potrebe studije koristili sondu na biopsiji 10 zdravih jetara i 10jetara sa ranim stadijem karcinoma. U svakom slučaju dok karcinoma jetara, biopsija je uzeta od crveno-smeđe nijanse. Sonda nije bila detektirana kod normalnih stanica. Studija je bila rađena kao retrospektivna tako da se već znalo kod kojega pacijenta je bio dijagnosticiran karcinom. Oni sada koriste test na 200 sličnih slučajeva karcinoma jetara.

Grupa također istražuje ovaj pristup kako bi omogućila rano otkrivanje karcinoma koji se teže otkrivaju. Kolhe je radio sa patologom Dr. Puneeta Vasa u identifikaciji microRNA selektivno izraženoj kod melanoma. Pod mikroskopom, potencijalno smrtonosne stanice karcinoma kože izgledaju kao uobičajene stanice madeža. Ova otkrića će također biti predstavljena na sastanku American Society of Clinical Pathology a istraživači rade sa BioGenex u razvoju sondi kako bi se relevantan melanom microRNA također izdvojio.

Kod slučaja ranog dijagnosticiranja karcinoma jetara, liječnici su zabilježili kako je ciroza (veliki ožiljci na jetrima koji nastaju kao rezultat kronične infekcije sa virusom hepatitisa B ili C), još više zamagljuje trenutno dijagnosticiranje dajući u osnovi maskiranje za stanice karcinoma. Prema American Cancer Society, ovi uobičajeni virusi su najučestaliji uzroci karcinoma jetara u svijetu. Zloupotreba alkohola koja je vodeći uzročnik ciroze u SAD predstavlja također rizični faktor za karcinom jetara. Na svu sreću, nova sonda nema interakcije sa stanicama ciroze, izbavio je Kolhe.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)