FDA je pojačala upozorenje za hepatitis B za 2 lijeka za karcinom

hbv hccZdravstveni regulatori u SAD su pojačali upozorenja na dva lijeka za karcinom krvi koji se odražavaju na rizik od moguće reaktivacije virusa hepatitisa B kod pacijenata prethodno inficiranih sa ovim oboljenjem.

Upozorenje se odnosi na GlaxoSmithKline-ov lijek Arzerra koji je u SAD odobren 2009 godine za liječenje kronične limfocitne leukemije (CLL) i Rituxan kompanije Roche i Biogen Idec Inc koji je odobren za liječenje različitih oboljenja uključujući CLL, ne Hodgkinov limfom i reumatoidni artritis.

Američka Agencija za Hranu i Lijekove FDA je izjavila kako je rizik već opisan na upozorenju i dijelu vezanim za mjere opreza kod oba lijeka ali kako se slučajevi reaktivacije nastavljaju događati te kako su neki pacijenti umrli. Sada će informacija biti stavljena u crni kvadrat koji ukazuje na najveći oblik rizika.

FDA je izjavila kako preporučuje da liječnici testiraju sve pacijente na hepatitis B infekciju prije početka tretmana sa lijekovima te da prate pacijente kod kojih postoji prošlost hepatitis B infekcije na znakove reaktivacije virusa, uključujući nekoliko mjeseci nakon završetka terapije.

Oba lijeka djeluju tako da vrše supresiju imunološkog sistema koji je ključan u borbi sa infekcijom. Hepatitis B je ozbiljna infekcija koja može postati kronična i dovesti do zatajenja jetara, karcinoma jetara ili ciroze. Širi se preko kontakta sa krvi i tjelesnim tekućinama. Najbolji način za sprječavanje infekcije je cijepljenje.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)