Kombinacija lijekova liječi osobe sa hepatitisom C

hcvPrema Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji, najmanje 150 miliona osoba u svijetu ima kronično oboljenje koje se zove hepatitis C. Hepatitis C na ljestvici varira od blagog oboljenja do smrtonosnog. Iako ne postoji cjepivo koje bi ga spriječilo, istraživači su pronašli kombinaciju dijelova koja može izliječiti čak i neke najteže slučajeve.

Istraživači su tražili način da izliječe ili spriječe hepatitis C infekcije. Hepatitis C je zarazan i može prouzročiti zatajenje jetara, karcinom jetara ili smrt.

„Infekcija kroničnim hepatitisom C je vodeći razlog zbog čega imamo transplantacije jetara uSAD,“ izjavio je dr. Anthony Fauci sa National Institutes of Health.

Fauci je predvodio studiju fokusiranu na pacijente koji su živjeli u siromašnim, urbanim područjima, uglavnom Afro-Amerikanci koji su već imali oboljenje jetara. Pacijentima je dat novi lijek, sofosbuvir, koji još nije odobrila Američka organizacija za Hranu i Lijekove - FDA.

„Sofosbuvir je lijek koji djeluje direktno protiv virusa hepatitisa C. On ometa enzim koji je važan da bi se virus mogao razmnožavati,“ izjavio je Fauci.

Pacijenti su također primali ribavirin, stariji lijek za hepatitis C. Nakon primanja oba lijeka kroz određeno vrijeme, između 50-70% pacijenta je bilo izliječeno. Oni više nisu imali hepatitis C u krvi.

Tretman nije uključivao Interferon – lijek koji se učestalo davao u obliku injekcija za borbu sa oboljenjem.

Interferon može prouzročiti ozbiljne nuspojave koje mogu otežati njegovo uzimanje, ali je kombinacija lijekova koja je dana u pokusu imala minimalne nuspojave i niti jedan pacijent nije odustao.

Hepatitis C se smatra tihom ubojicom zbog toga što većina ljudi ne zna da ga ima sve dok ne dođe do napredovanja oboljenja. Rano otkrivanje sprječava karcinom jetara i zatajenje jetara te poboljšava šanse za izlječenje a to je razlog zbog čega je Fauci izjavio da je agresivno testiranje važno kao i otkrivanje lijekova koji se lako uzimaju.

„Ideja o dijagnosticiranju tih osoba te ako je potrebno njihovo podvrgavanje režimu tretmana je vrlo važan zadatak za javno zdravstvo,“ izjavio je.

Studija je objavljena u Journal of the American Medical Association.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)