Za pacijente sa uznapredovanim hepatitisom C, koristi od liječenje nadmašuju njegovu cijenu

hcvVeliki račun od 60,000 dolara, godina dana straha, simptomi slični gripi te strah od depresije spadaju među moguće cijene dva nova lijeka za liječenje hepatitisa C. Ali prema istraživačima zdravstvene strategije sa Stanford univerziteta, oni bi mogli biti vrijedni toga.

Koristeći kompjuterski model hepatitis C oboljenja koji uzima u obzir različite tretmane, rezultate liječenja, stadije oboljenja i genetiku, istraživački tim predvođen Dr. Jeremy Goldhaber-Fiebert je otkrio je kako nova trostruka terapija za hepatitis C – genotip 1 isplativa za pacijente sa uznapredovanim oboljenjem. Ovi rezultati su objavljeni 21 veljače u Annals of Internal Medicine.

„Sa puno simultanih faktora, vrlo je teško znati što uraditi,“ izjavila je Shen Lui, postdiplomska studentica upravljačkih znanosti i upravljanja u School of Engineering a ujedno i vodeći autor studije. „Mislim da su građevni modeli vrlo elokventan i apstraktan način za obavještavanje o teškim strateškim odlukama.“

Skoro 4 miliona osoba u SAD je inficirano sa hepatitisom C genotipom 1 – virusom koji napada jetra uzrokujući oticanje, ožiljke, karcinom te potrebu za transplantacijom. Puno inficiranih osoba je staro 50 godina pa i više što znači da mogu imati dugoročnu infekciju te mogu imati ozbiljna oboljenja povezana sa hepatitisom C. Za razliku od hepatitisa B ne postoji cjepivo za hepatitis C. Sve do prošlog ljeta, liječenje hepatitisa C je bio rizik sa puno nuspojava uključujući anemiju, povraćanje, gubitak kose i depresiju.

„Ova liječenja su vrlo neugodna i duga – do 48 tjedana,“ izjavio je Goldhaber-Fiebert, docent na School of Medicine u Stanfordu. „Puno osoba je povezalo terapiju sa kemoterapijom za karcinom: teško ju je podnijeti ako šanse za izlječenje nisu tako visoke.“

S primicanjem novog rekorda u broju oboljelih među onima koji su zaraženi hepatitis C virusom, istraživači i liječnici razvijaju nove testove i metode liječenja. Na primjer, istraživači su nedavno identificirali specifičnu DNA sekvencu u genu koja kodira regulator imunološkog odgovora, nazvan IL28b. Različite IL28b sekvence predviđaju da li će liječenje uspješno ukloniti virus.

Zadnja u seriji poboljšanih terapija (i fokus ove studije) su dva nova antivirusna lijeka nazvana inhibitori proteaze, boceprevir (tržišno ime Victrelis) i telaprevir (tržišno ime Incivek).

Ovi lijekovi koji su se pojavili u ljeto 2011 godine su bili dizajnirani da se uzimaju zajedno sa standardnim tretmanom koji predstavlja kombinaciju dva lijeka, interferona i ribavirina. Iako nove trostruke terapije povećavaju šanse za izlječenje, one imaju ozbiljnije nuspojave (kao što su osip po cijelom tijelu i rektalno krvarenje) te povećavaju troškove. Boceprevir poskupljuje 1,100 dolara tjedno cijenu tretmana a telaprevir poskupljuje 4,100 dolara tjedno cijenu tretmana.  

„U početku mi nije bilo jasno da skupi lijekovi kao što su ovi koji se samo dodaju standardnoj terapiji mogu rezultirati dovoljnom koristi i smanjenjem troškova sprječavanjem karcinoma jetara i transplantacija koje ih čine isplativim,“ izjavio je Goldhaber-Fiebert koji je također član fakulteta sa Stanford Health Policy pri Freeman Spogli Institutu za međunarodne studije.

Goldhaber-Fiebert, Liu i njihove kolege su željele znati da li bi doktori trebali propisivati novi tretman. Da li ih doktori trebaju propisati za sve hepatitis C pacijente? Ili bi se samo pacijenti sa uznapredovanim oboljenjem trebali liječiti sa novim lijekovima? Sa tako visokom cijenom odgovori bi mogli imati sveobuhvatne posljedice na zdravstvene budžete posebno u javno zdravstvenom sistemu kao što su bolnice u sklopu Department of Veterans Affairs gdje se liječi puno pacijenata sa hepatitisom C.

Kako bi dobili odgovore, koristili su model za usporedbu argumenata za i protiv tri strategije tretmana: Davanje svim hepatitis C pacijentima standardni tretman, davanje svima trostruku terapiju ili davanje trostruke terapije pacijentima koji imaju manje šanse za odgovor na standardnu terapiju (na osnovu njihovog IL-28B gena).  Također su razmatrali pacijente sa blagim i uznapredovanim oboljenjem.

Nakon intenzivne statističke i stimulacijske analize model je pokazao kako je nova trostruka terapija stvarno bila isplativa za pacijente sa kroničnim hepatitisom C i uznapredovanim jetrenim oboljenjem. Usprkos velikoj cijeni i nuspojavama, novi tretmani pomažu tim pacijentima da izbjegnu skupe transplantacije jetara i karcinome te ima također omogućavaju da žive duže, kvalitetnije živote.

Za pacijente sa blagim oboljenjem model je ukazao kako je određivanje njihovog IL-28B genotipa najbolji slijedeći korak prije propisivanja tretmana.

Što je bliža opasnost od ozbiljnog oboljenja to postaje opravdanija cijena tretmana i rizik, izjavio je Goldhaber-Fiebert. „To bi bio konačan rezultat.“

Iako ovi novi lijekovi mogu ponuditi relativno poželjne opcije, Goldhaber-Fieberti i Liu su napomenuli kako su dodatni a možda i efikasniji lijekovi već u kliničkim pokusima.

„Kako sve bolji tretmani postaju raspoloživi, odluka će se nastaviti razvijati zahtijevajući daljnje analize,“ izjavila je Liu. „Pacijenti i zdravstveni sistem mogu također imati koristi od natjecanja u cijenama sa višestrukim raspoloživim tretmanima.“ Ali primarno, odluka o tretmanu će ostati privatna konverzacija između doktora i pacijenta, nadodala je.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)