Da li deo stick utječe na zdravlje jetara?

deo stickOsobe sa kroničnim oboljenjem jetara bi trebale znati kako njihov dezodorans utječe na jetra.

Većina osoba na zapadu uključuje deo stick dezodoranse ili antiperspirante u dnevnu higijensku rutinu. Usprkos prihvaćenosti ove prakse, puno dezodoransa i antiperspiranta povećava količinu toksina u tijelu stavljajući dodatan teret na organ koji je zadužen za većinu detoksifikacije u tijelu: jetra. Za osobe sa kroničnim oboljenjem jetara, svaki dodatni toksin koji se mora filtrirati pojačava stres na jetra. Nažalost, ovaj dodatni nivo stresa može pospješiti lokalnu upalu, fiziološki događaj koji može dovesti do oštećenja stanica i pogoršanja stanja jetara.

Kronično oboljenje jetara

Prema American Liver Foundation, kronično oboljenje jetara utječe na približno 25-30 miliona Amerikanaca; brojka koja se grubo može prevesti na svaku jedanaestu osobu. Može postojati puno različitih uzročnika kroničnog oboljenja jetara koji mogu varirati od virusnog hepatitisa, prekomjerne konzumacije alkohola, akumulacije masnoće u jetrima do autoimunog oboljenja. Bez obzira na porijeklo, prevencija progresije jetrenog oboljenja je imperativ u sprječavanju teškog oštećenja jetara prilikom kojeg ona više ne mogu funkcionirati.

Iako je jetra zadužena za puno esencijalnih svakodnevnih funkcija, jedna od presudnih dužnosti je filtriranje štetnih supstanci iz krvotoka. Zbog toga, svaki toksin koji dospije u naše tijelo se u konačnici filtrira u jetrima. Iako je ovaj impresivan organ dizajniran za detoksifikaciju otrova, toksini mogu oštetiti jetrene stanice koji ih pokušavaju eliminirati. Na sreću, u zdravim jetrima mogu izrasti nove stanice nakon pretrpljenog oštećenja. U slučaju kroničnog jetrenog oboljenja uništenje jetrenih stanica može nadmašiti regenerativnu sposobnost organizma uzrokujući ožiljke koji mogu postati trajni. Zbog toga, smanjenje količine toksina u tijelu ima direktnu korist kod osoba sa kroničnim oboljenjem jetara.

Dezodoransi i antiperspiranti

Kako bi minimalizirali količinu toksina koju jetra mora procesuirati, osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjem konstantno nastoje identificirati i minimalizirati kontakt sa potencijalno štetnim supstancama. Nažalost, čini se kako proizvodi koji se mogu pronaći u društvenim proizvodima za osobnu higijenu mogu predstavljati prijetnju za bolesna jetra. Bez obzira da li upotrebljavamo antiperspirante koji upotrebljavaju kemikalije za sprječavanje vlažnosti ili ne- antiperspirant dezodoranse koji sadrže kemikalije koje uništavaju bakterije i miris, sastojci ovih proizvoda se apsorbiraju preko kože, ulaze u krvotok i budu filtrirani u jetrima. Apsorpcija dezodoransa je posebno jaka kod sveže obrijanih pazuha gdje sićušne pukotine u koži daju slobodan prolaz bilo kojoj supstanci koja dolazi u direktan kontakt sa tim područjem.

Iako su cijenjene, objavljene studije koje bi povezivale upotrebu dezodoransa i/ili antiperspiranta sa kroničnim jetrenim oboljenjem još uvijek ne postoje ali su brojne studije istražile kako ovi proizvodi za osobnu higijenu pridonose raku dojke, Alzheimerovom oboljenju i alergijskim reakcijama. Do sad su ovi podaci kontradiktorni ali je naše razumijevanje kako se toksini nanose ispod pazuha neoborivo.

Poznati toksini u dezodoransima

Oni mogu biti malo manje efikasni nego li rasprostranjeni dezodoransi, ali su oni prirodne opcije koje su raspoložive za minimiziranje mirisa ispod pazuha. U stvari, čini se kako jača tržište za prirodne dezodoranse u skladu sa sve većom svjesnosti kako kemikalije negativno utječu na zdravlje. Izuzevši dezodoranse koji su napravljeni da namjerno smanje tjelesni kontakt sa štetnim kemikalijama, slijedeće četiri supstance se mogu pronaći u puno komercijalnih dezodoransa/antiperspiranta:
  1. Triklosan – Anti-mikrobiološka kemikalija koja se koristi za uništavanje bakterija na koži i ostalim površinama predstavlja sredstvo koje nadražuje kožu i doprinosi oštećenju jetara kada se apsorbira preko kože.
  2. TEA & DEA – trietanolamin i dietanolamin (TEA i DEA) prilagođuju pH i mogu biti toksični ako se apsorbiraju u tijelu tijekom dužeg vremenskog perioda. Obje ove kemikalije su ograničene za upotrebu u Europi zbog svojih poznatih kancerogenih efekata.
  3. Propilen glikol – originalno razvijen kao antifriz, ova supstanca sprječava da se proizvod osuši. Kao sastojak nekih dezodoransa i antiperspiranta, propilen glikol je neurotoksin za kojeg je poznato da uzrokuje kontaktni dermatitis, oštećenje bubrega i oštećenje jetara.
  4. Aluminij – Koristeći ga za blokiranje znojnih žlijezda, sastojci bazirani na aluminiju su aktivni sastojci antiperspiranta. Puno studija je ukazalo kako su ovi aluminijski sastojci odgovorni za uzrokovanje promjena u estrogenim receptorima u stanicama dojki što predstavlja rizik za razvoj raka dojke. Ova tvrdnja možda nije točna. Ipak, jednostavan čin prevencije znojenja ometa prirodni tjelesni pokušaj da eliminira toksine preko pora u koži.

U Americi, krugovi znoja ili neugodna isparenja ispod pazuha nisu socijalno prihvatljiva. Kako izgledamo i kako mirišemo često utječe na naše status te zbog toga puno ljudi stavlja snažne i potencijalno štetne dezodoranse iznad zdravlja njihovih jetara. Ukazujući na pomak u društvenim prioritetima, sve je veće prepoznavanje potrebe za proizvodima za osobnu higijenu koji simultan podržavaju zdravlje i dobar izgled. Sve dok jš više proizvoda ne bude moglo konkurirati po efikasnosti današnjim komercijalnim dezodoransima, osobe sa kroničnim jetrenima oboljenjem moraju pronaći način da smanje svoje oslanjanje na ove proizvode koji su potencijalno toksični za jetra.



Autor:
Nicole Cutler, L.Ac.

Napomena autorice – zbog kontinuiranog pojavljivanja novih proizvoda a postojeće formulacije su podložne promjeni, otkrivanje dezodoransa koji su dobri za jetra uobičajeno zahtjeva čitanje etiketa i poznavanje stvari koje treba izbjeći. Ipak, trenutno nekoliko opcija koje ne sadrže sastojke štetne za jetra su Dr. Hauschka’s cvjetni dezodorans, Erbaviva organski dezodorans, Aubrey dezodorans, Bubble and Bee dezodorans, Burt’s Bees biljni dezodorans i Terresentials dezodorant



Reference:

Dadd, Debra, Toxic Free: How to Protect Your Health and Home from the Chemicals that are Making You Sick, Penguin Group, New York, NY, 2011.

http://www.hepquant.com/liver-disease-faq.php, Liver Disease FAQ, Retrieved February 5, 2012, Hepquant, 2012.

http://www.naturalcosmeticnews.com/toxic-products/dangerous-chemicals-in-deodorant-antiperspirant-a-detailed-review-of-the-chemicals-research-avoidance-tips/, Dangerous Chemicals in Deodorant & Antiperspirant: A Detailed Review of the Chemicals, Research & Avoidance Tips, Retrieved January 30, 2012, Natural Cosmetic News, 2012.

http://www.sharecare.com/question/what-scientists-know-deodorant-ingredients, What do Scientists Know About Antiperspirant/Deodorant Ingredients?, Retrieved February 4, 2012, The Mount Sinai Medical Center, 2012.

http://www.webmd.com/healthy-beauty/features/antiperspirant-facts-safety, Antiperspirant Safety: Should You Sweat It?, Stephanie Watson, Retrieved February 4, 2012, WebMD, LLC, 2012.

http://www.wisegeek.com/what-are-the-dangers-of-aluminum-zirconium.htm, What are the Dangers of Aluminum Zirconium?, Retrieved January 31, 2012, Conjecture Corporation, 2012.





LINK
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)