Vlada UK je skinula zabranu doniranja krvi homoseksualnih muškaraca. Ili nije?

krvIako je skidanje zabrane doniranja krvi za homoseksualne muškarce u UK najavljeno kao veliki korak naprijed u smanjenju diskriminacije, Dr George Forgan-Smith, urednik The Healthy Bear je istražio promjene u zakonu te postavio pitanje da li će to uopće predstavljati neku razliku.

„Iako su promjene sigurno dobrodošle, čini se kako je uvjet da homoseksualni muškarci koji žele donirati krv da nisu imali seksualne odnose, kako zaštićene tako i ne zaštićene u periodu od 12 mjeseci što je ne samo drakonski nego čini donaciju homoseksualnih muškaraca skoro nemogućom.“

„Zbog rizika od hepatitisa B koji je također vrlo visok u određenim dijelovima heteroseksualne zajednice, pitam se zbog čega su muške homoseksualne osobe izdvojene kao smanjene mogućnosti doniranja krvi. Da su se heteroseksualne osobe pitale da se suzdrže od seksa kroz 12 mjeseci prije nego što bi bile u mogućnosti donirati krv, zalihe krvi bi danas bile opasno male.“

Iako se većina krvnih patogena može brzo testirati u doniranoj krvi, hepatitis B se pokazao da ima produženi period inkubacije do 12 mjeseci kada može ostati neprimijećen. Zakon koji zahtijeva od muških homoseksualaca da se suzdrže od oralnog i analnog seksualnog odnosa kroz 12 mjeseci predstavlja nadu da se izbjegne ulazak hepatitis B inficirane krvi u banku donirane krvi.

Iako homoseksualci i ostali muškarci koji maju seksualne odnose sa muškarcima predstavljaju veliki udio kod infekcija hepatitisom B, ovo se ne odnosu jednako na sve homoseksualne muškarce. U stvari, postoji puno homoseksualnih muškaraca koji žive u dugotrajnim monogamnim odnosima koji bi bili ponosni da mogu donirati krv ali ovi zakoni im uskraćuju tu mogućnost.

U njegovoj recenziji kako će se novi zakoni primjenjivati, Dr Forgan-Smith se pita kako se homoseksualni muškarci koji žive u stabilnim vezama gledaju drugačije od heteroseksualnih kolega.

„Zbog toga što postoji učinkovito cjepivo koje sprječava hepatitis B infekciju, sigurno mora postojati neka fleksibilnost u zakonu koja omogućava homoseksualnim muškarcima koji su cijepljeni smanjenje vremena u kojem se moraju suzdržavati od seksa. U periodu od najviše 3 mjeseca kao kod HIV i HCV patogena, većina zemalja razvijenog svijeta upotrebljava napredno testiranje za otkrivanje virusnih čestica kod homoseksualnih osoba imunih na hepatitis B, period čekanja kod homoseksualnih muškaraca imunih na hepatitis B se potencijalno može smanjiti na 2-4 tjedna.“

Iako Dr Forgan-Smith razumije kao treba postojati regulacija kod doniranja krvi od određenih dijelova zajednice, pišući članak on se nada otvaranju dijaloga kako nisu svi homoseksualni muškarci isti te da su pregledi, konzultacije i razmatranje prethodnog cijepljenja važni koraci u povećanju jednakosti u životno važnom činu doniranja krvi.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)