Korak bliže cjepivu za hepatitis C

hcvIstraživači iz Australije su otkrili dvije „Ahilove pete“ tj. slabosti kod hepatitis C virusa koje bi mole pomoći u zaštiti ljudi od te infekcije.
Tim sa Univerziteta Novog Južnog Welsa je izjavio kako otkriće može dovesti do učinkovitog cjepiva.

Više od 200,000 osoba u Australiji ima hepatitis C dok je širom svijeta sa njime inficirano 120 miliona ljudi.
Hepatitis C se prenosi preko kontakta sa inficiranom krvlju i uzrokuje kroničnu infekciju i oboljenje jetre koje u puno slučajeva dovodi do smrti.

Voditelj studije profesor Andrew Lloyd je izjavio kako je otkriće značajno zbog svog potencijala da premosti barijere koje su usporavale razvoj učinkovitog cjepiva za hepatitis C.
„Hepatitis C je vrlo težak cilj zbog toga što postoje puno različitih podvrsti virusa,“ izjavio je. „Hepatitis C se razmnožava brže nego li HIV i vrlo je promjenjiv što znači da ako previše mutira, imunološki sistem nema obranu protiv njega.“

Studija je otkrila kako postoje dvije točke (tzv. „uska grla“) gdje je virus oslabljen.
„Ove Ahilove pete su kao da iznenada cijelu šumu svedemo na nekoliko individualnih stabala.“ „Ovi trenutci znače kako je virus osjetljiv,“ izjavio je profesor Lloyd.

Dr Fabio Luciani iz istraživačkog centra za upale i infekcije sa Univerziteta u Novom Južnom Welsu i tim biostatističara polažu velike nade u ovo istraživanje.
„Ako možemo pomoći imunološkom sistemu da u ranoj fazi napadne virus na ovim slabim točkama onda bi mogli potpuno eliminirati infekciju iz tijela,“ izjavio je.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom žurnalu PLoS Pathogens.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)