Tri miliona stanovnika Ugande ima hepatitis B

hbvNajmanje 10% stanovnika Ugande boluje od hepatitisa B te su im hitno potrebni antiretrovirusi za liječenje, izjavio je član parlamenta.

Hepatitis B je infektivniji nego li HIV/Aids iako se oba oboljenja prenose na sličan način.

Dr Christine Ondoa, ministrica zdravstva je izjavila kako je hepatitis postao endemsko oboljenje te najveći teret te je u sjevernoj Ugandi s njiem inficirano 20-25% cijele populacije.

„Mi trenutno nemamo određeno liječenje za hepatitis B ali trenutno koristimo anti-retroviruse te pokus koji su u tijelu u Mulago Bolnici sa većom koncentracijom u okruzima Lamo i Kitgum,“ izjavila je Ondoa. Parlament je također čuo kako vlada ne može priuštiti cijepljenje u zemlji zbog cijene cjepiva a svaka osoba treba 3 cjepiva za odgovarajuću zaštitu.

Ondoa je savjetovala ljude da „drže zatvarače od hlača zatvorenim te da imaju što je manje moguće seksualnih kontakata.“ U nastojanju da se bori sa infekcijom, Ministarstvo Zdravstva je pokrenulo kampanju testiranja i cijepljenja širom zemlje.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)