Vježbanje ne poboljšava nivo lipoproteina kod pretilih pacijenata sa oboljenjem masnih jetara

vježbanjeNovo istraživanje je otkrilo kako umjereno vježbanje ne poboljšava koncentraciju lipoproteina kod pretilih pacijenata sa oboljenjem nealkoholne masne jetre (NAFLD). Rezultati koji su objavljeni u lipanjskom izdanju žurnala Hepatology pokazuju kako fizička aktivnost dovodi do vrlo malog smanjenja triglicerida te nivoa alanin transaminaza (ALT).

Pretilost predstavlja veliki zdravstveni problem u svijetu. Prema Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji u 2008 godini je 1.5 milijardi ljudi starijih od 20 godina je imalo prekomjernu tjelesnu težinu a od te brojke 200 miliona muškaraca te približno 300 miliona žena se smatralo pretilim. Jedna od uobičajenih komplikacija kod pretilosti je NAFLD koji uzrokuje metaboličke nepravilnosti i može dovesti do ozbiljnog oboljenja jetara. Prethodna istraživanja su otkrila kako gubitak težine i redovito vježbanje poboljšava metabolički poremećaj koji je povezan sa NAFLD.

Dokaz o učinku redovite fizičke aktivnosti na NAFLD, nezavisno od gubitka težine je ograničen. Kako bi to dalje istražili, Dr. Samuel Klein sa kolegama iz Washington University School of Medicine u St. Louis su izvršili procjenu utjecaja programa fizičke aktivnosti koji je preporučen od strane Department of Health and Human Services na nivo ALT, kolesterola i triglicerida kod pretilih pacijenata sa NAFLD.

Ovaj pokus koji je proveden u jednom centru na 18 pretilih sudionika sa NAFLD koji su bili nasumično raspoređeni na 16 tjedana sa 30-60 minuta umjerenog vježbanja 5 dana u tjednu sa 12 osoba koje su sudjelovale u fizičkim aktivnostima a 6 u kontrolnoj grupi. Istraživači su analizirali utjecaj vježbanja na intrahepatični triglicerid (IHTG), lipoprotein vrlo male gustoće (VLDL) i apoliprotein B100 (apoB-100).

Analiza je pokazala kako vježbanje smanjuje sadržaj IHTG za 10% ali nije promijenila ukupnu tjelesnu težinu ili postotak tjelesne masnoće. Ukupna tjelesna težina prije programa vježbanja je bila 103.1 kg te 102.9 kg nakon fizičke aktivnosti; tjelesna masnoća je bila 38.9 prije treninga te 39.2 poslije treninga. Autori nisu pronašli promjene u nivou jetrenih lipoproteina (VLDL ili apoB-100) kod pretilih pacijenata sa NAFLD koji su bili uključeni u fizičke aktivnosti.

„Naši podaci pokazuju kako je program vježbanja umjerenog intenziteta koji su slijedili pretili pacijenti sa NAFLD uzrokovao malo smanjenje IHTG sadržaja čak i kada su tjelesna težina i ukupna tjelesna masnoća ostali isti,“ zaključio je Dr. Klein. „Čini se kako Trenutne preporuke za vježbanje imaju skroman učinak na nivo triglicerida i ALT sugerirajući kako su se poboljšanja u metabolizmu lipoproteina te masnih jetara (steatoza) dogodila zbog gubitka težine a ne povećane fizičke aktivnosti.“ Autori su sugerirali potrebu budućih studija u utjecaju umjerene vježbe na IHTG sadržaj kod osoba sa NAFLD.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)