Otkriven hepatitis B u drevnom mumificiranom djetetu u Koreji

hbvMumificirano dijete u Koreji čiji su organi bili relativno dobro očuvani pružilo je najstariji potpuni opis virusnog genoma. Biopsija jetre mumije otkrila je jedinstveni hepatitis B virus (HBV) poznat kao sekvenca genotipa G2 koja je uobičajena u jugoistočnoj Aziji.

Prvo otkriće hepatitisa u Korejskoj mumiji se dogodilo 2007 godine. Novo otkriće je pružilo detaljniju analizu. Istraživanje je detaljno opisano u znanstvenom žurnalu Hepatology.

Test odjeće mumije ugljikom 14 sugerira kako je dječak živio u 16-om stoljeću za vrijeme Korejske dinastije Joseon. Virusna DNA sekvenca dobivena biopsijom jetre je omogućila znanstvenicima da skiciraju cijeli drevni hepatitis B virusni genom.

Koristeći moderne molekularne genetske tehnike istraživači su usporedili drevnu DNA sekvencu sa suvremenim virusnim genomom otkrivajući velike razlike. Vjeruje se kako su promjene u genetskom kodu rezultat spontane mutacije i mogućeg utjecaja okoline za vrijeme procesa evolucije. Na osnovi primijećenih omjera mutacija tijekom vremena analiza sugerira kako je rekonstruirani virusni DNA od hepatitis B iz mumije imao podrijetlo od prije 3,000-100,000 godina.

Dodatna analiza drevnog HBV genoma može biti korišten kao model studiranja  evolucije kroničnog hepatitisa B te pomoći u razumijevanju širenja virusa, vjerojatno iz Afrike u istočnu Aziju. To također može omogućiti bolje razumijevanje puta migracije hepatitisa B na dalekom istoku od Kine i Japana do Koreje kao i u ostalim područjima u Aziji i Australiji gdje je on veliki uzročnik ciroze i karcinoma jetara.

Studija je provedena od strane istraživača sa Hebrew University of Jerusalem, Seoul National University te ostalih institucija.LINK

 

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)