GSK traži proširenje upotrebe lijeka Promacta (lijek za mali nivo trombocita) za pacijente sa hepatitisom C

hcvGlaxoSmithKline je podnijela regulatornu prijavu u Europi i SAD za dodavanje nove indikacije lijeku. Lijek eltrombopag koji se prodaje pod marketinškim imenom Promacta u SAD te Revolade u svijetu je odobren u 88 zemalja za liječenje trombocitopenije, stanja kada pacijent ima mali lošu krvnu sliku jer trombocite uništava vlastiti imunološki sistem. To stanje dovodi pacijenta u rizik od krvarenja.

Britanski farmaceutski div koji ima sjedište u Research Triangle Park sada traži proširenje odobrenja za lijek koji povećava broj trombocita kod pacijenata koji imaju infekciju sa kroničnim hepatitisom C. Prema zahtjevu koji je GSK podnio, ovaj lijek bi im omogućio početak liječenja interferonskom terapijom te bi također mogao biti korišten za optimizaciju terapije na osnovi interferona.

GSK je prošle godine završio treću fazu studije sa Promactom kod pacijenata sa hepatitisom C koji imaju mali broj trombocita što im onemogućava da počnu interferonsku terapiju protiv virusa. Ovaj pokus je zadovoljio primarni cilj poboljšanja stalnog virološkog odgovora.

Promacta dolazi sa određenim sigurnosnim rizicima. Sve do prošle godine FDA je zahtijevala od liječnika i pacijenta da se pridržavaju strogog režima kako bi pratili ozbiljne nuspojave koje uključuju oštećenje jetara, zgrušavanje krvi te rizik od krvarenja nakon prekida upotrebe lijeka. Ali je FDA umanjila zahtjeve te zaključila kako je malo vjerojatno da prikupljeni sigurnosni podaci mogu odrediti da li su ozbiljne nuspojave prouzročene lijekom ili trombocitopenijom. Iako više nije neophodno obavezni prikupljanje podataka, agencija i dalje traži prijavak svake ozbiljnije nuspojave.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)